Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Segítene valaki nekem, hogy...

Segítene valaki nekem, hogy mi is a német nyelvben a tárgyas ige?

Figyelt kérdés

Eléggé elakadtam a sima múlt idő képzésében és hülyének érzem magam, de már sajnos az alap is gondot jelen.

Szóval mikor el kell dönteni, hogy haben vagy sein segédigét használjuk a múltidő képzésekor akkor van egy pár szabály rájuk. Szóval habent használunk:

Tárgyas német igék

Módbeli segédigék

Visszaható német igék

Személytelen német igék

folyamatos német igék (kivétel: sein, bleiben)

Mi az a tárgyas ige? És honnan lehet ezeket megtanulni?

Módbeli segédigék? Fogalmam sincsen....:(

Visszaható német igék? Micsodaaa? :D

Személytelen német igék? Már el is ment a kedvem mindentől...mintha eddig nem is német nyelvet tanultam volna.

Esetleg aki tudja mik ezek amiket felsoroltam tudna rá példákat írni mert meg akarom tanulni de most teljesen káosz van a fejemben. És hogy ezeket hol, honnan kell megtanulni. Előre is köszi a segítséget.

Üdvözlet!

#német #tárgyasige
2015. jan. 5. 15:48
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Tárgyas ige az az ige, amelyik ige tárgyesettel áll

(a vonzata áll tárgy esetben) Többnyire megegyezik a magyar és a német tárgyas igék vonzata. De vannak olyan német igei szerkezetek is, amelyekben a magyartól eltérően áll tárgyeset. Pl. "haben" (van neki) Ich habe eine Oma

(van egy nagyanyám)

2015. jan. 5. 16:46
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

A visszaható igék másik neve "sich"-es igék -

Nyelvtanban is így taláélod meg -

Két csoportja van: az egyik a sich állandó eleme a szerkezetnek (néküle az igének nincs értelme) Pl. sich beeilen (sietni) sietni -

2015. jan. 5. 16:51
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A sich-es igék másik csoportjában a sich csak alkalmi eleme az igei szerkezetnek. Vagyis az alapige használható önállóan is, a "sich" pedig főnévvel is helyettesíthető Pl. sich vorstellen (bemutatkozni)

Ha "sich" nélkül használjuk a vorstellen-t, akkor

a jelentése teljesen más, mert azt jelentki akkor, h "elképzelni"

2015. jan. 5. 16:57
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A "személytelen igék" (unpersönliche Verben)

általában természeti jelenségeket fejeznek ki.

Ilyenkor a mondatban ki kell tenni (az ige előtt) az "es" névmást (mint alanyt) Pl."Es donnert" mennydörög

2015. jan. 5. 17:01
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2015. jan. 5. 17:16
 6/8 anonim ***** válasza:

A Módbeli segédigék (Modalverben):

können (tud/ fizikai,szellemi képesség),

dürfen (szabad engedély), wollen (akarna), mögen (kedvelne), müssen (kell/ kényszer), sollen (kell/parancs)

2015. jan. 5. 17:42
 7/8 anonim ***** válasza:

A módbeli segédigékre példa

Pl. szellemi képesség "Tudok olvasni" "Ich kann lesen"

dürfen (egedély) "Szabad labdáznom" Ich darf Ball spielen

wollen "Ich will nicht tanzen" (Nem óhajtok táncolni)

mögen "Ich möchte singen" Szeretnék énekelni

müssen (kényszer) "Ich muss lernen" (Tanulnom kell)

2015. jan. 5. 17:51
 8/8 anonim ***** válasza:
Kedves 52%-os! Nagyon hasznosak és érthetőek a magyarázataid. Akkor még a folyamatos igékről is el tudnád mondani, hogy az mit jelent?
2015. jan. 6. 10:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!