Segítene valaki nekem, hogy mi is a német nyelvben a tárgyas ige?
Eléggé elakadtam a sima múlt idő képzésében és hülyének érzem magam, de már sajnos az alap is gondot jelen.
Szóval mikor el kell dönteni, hogy haben vagy sein segédigét használjuk a múltidő képzésekor akkor van egy pár szabály rájuk. Szóval habent használunk:
Tárgyas német igék
Módbeli segédigék
Visszaható német igék
Személytelen német igék
folyamatos német igék (kivétel: sein, bleiben)
Mi az a tárgyas ige? És honnan lehet ezeket megtanulni?
Módbeli segédigék? Fogalmam sincsen....:(
Visszaható német igék? Micsodaaa? :D
Személytelen német igék? Már el is ment a kedvem mindentől...mintha eddig nem is német nyelvet tanultam volna.
Esetleg aki tudja mik ezek amiket felsoroltam tudna rá példákat írni mert meg akarom tanulni de most teljesen káosz van a fejemben. És hogy ezeket hol, honnan kell megtanulni. Előre is köszi a segítséget.
Üdvözlet!
Tárgyas ige az az ige, amelyik ige tárgyesettel áll
(a vonzata áll tárgy esetben) Többnyire megegyezik a magyar és a német tárgyas igék vonzata. De vannak olyan német igei szerkezetek is, amelyekben a magyartól eltérően áll tárgyeset. Pl. "haben" (van neki) Ich habe eine Oma
(van egy nagyanyám)
A visszaható igék másik neve "sich"-es igék -
Nyelvtanban is így taláélod meg -
Két csoportja van: az egyik a sich állandó eleme a szerkezetnek (néküle az igének nincs értelme) Pl. sich beeilen (sietni) sietni -
A sich-es igék másik csoportjában a sich csak alkalmi eleme az igei szerkezetnek. Vagyis az alapige használható önállóan is, a "sich" pedig főnévvel is helyettesíthető Pl. sich vorstellen (bemutatkozni)
Ha "sich" nélkül használjuk a vorstellen-t, akkor
a jelentése teljesen más, mert azt jelentki akkor, h "elképzelni"
A "személytelen igék" (unpersönliche Verben)
általában természeti jelenségeket fejeznek ki.
Ilyenkor a mondatban ki kell tenni (az ige előtt) az "es" névmást (mint alanyt) Pl."Es donnert" mennydörög
A Módbeli segédigék (Modalverben):
können (tud/ fizikai,szellemi képesség),
dürfen (szabad engedély), wollen (akarna), mögen (kedvelne), müssen (kell/ kényszer), sollen (kell/parancs)
A módbeli segédigékre példa
Pl. szellemi képesség "Tudok olvasni" "Ich kann lesen"
dürfen (egedély) "Szabad labdáznom" Ich darf Ball spielen
wollen "Ich will nicht tanzen" (Nem óhajtok táncolni)
mögen "Ich möchte singen" Szeretnék énekelni
müssen (kényszer) "Ich muss lernen" (Tanulnom kell)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!