Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ha szeretném kifejezni, hogy...

Ha szeretném kifejezni, hogy valamit a múlt egy időpontjában tettem és a jelenre is hatása van, akkor azt mellékmondattal megoldhatom?

Figyelt kérdés

Yesterday I bought a paint and I have dyed my hair.

Ez így oké,vagy külön mondatba kell rakni?

2014. dec. 2. 10:59
1 2
 1/11 chtt ***** válasza:
93%

A yesterday miatt nem használhatsz present perfectet (és aki a "befestettem a hajamból" nem jön rá, hogy a jelenre is hatása volt a tevékenységednek, annak úgy kell:)

Yesterday I bought some hair dye and dyed my hair.

2014. dec. 2. 11:28
 2/11 anonim ***** válasza:
Látom,mást is megihletett a hajbefestés. :D
2014. dec. 2. 13:38
 3/11 A kérdező kommentje:

Azt a kérdést néztem, és azért ez lett:)

Nem akartam ott feltenni a kérdést,mert így más is jobban rátalálhat.

Olvastam első válaszoló hozzászólását,de még várok válaszokat.

2014. dec. 2. 14:00
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Hát ha még vársz további válaszokat, akkor a 3. válaszoló is elismétli, amit az első mondott. Ha ott a yesterday, az az egész mondatra vonatkozik, és múlt idő. De a hajfestéket aligha mondják úgy, hogy "a paint", különös tekintettel arra, hogy az anyagnevek nem megszámlálhatók, valamint hajat festeni nem paint-tel lehet. De esetleg még várhatsz negyedik, ötödik, hatodik választ is ...
2014. dec. 2. 14:34
 5/11 A kérdező kommentje:

#4-es jogos a paint-al kapcsolatos észrevétel.

Viszont amire a választ vártam volna,ha külön írom,akkor az úgy nem jó? Jobb vagy rosszabb,ha simple pastba rakom az egészet,mintha külön írom?

2014. dec. 2. 15:15
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha ki van téve a yesterday, hagyd az egészet múlt időben, lásd az első választ. Nem hangzik jól külön mondatban sem present perfecttel, mert akkor is ott a yesterday árnya, lényegtelen, hogy az az előző mondatban volt.
2014. dec. 2. 15:34
 7/11 A kérdező kommentje:
Oké, így már teljes a kép.
2014. dec. 2. 15:43
 8/11 chtt ***** válasza:
Ehen, ehen, lehet tudni, hogy a helyes válaszom, miért pontozták le, vagy inkább örüljek, hogy nem nulla százalékos? :D
2014. dec. 2. 18:21
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Én felpontoztam.

Lehet másnak nem tetszett,vagy egyszerűen csak lepontozta.

Vagy lehet,félre sikerült a pontozás, kék kéz lett a zöldből. (Telóról meg főleg.)

2014. dec. 2. 19:33
 10/11 A kérdező kommentje:
Én hasznosnak jelöltem + #6-os választ is.
2014. dec. 2. 21:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!