Melyik "hogy" kötőszót mikor használjuk angolban?
if that to mindhárom jelentheti a hogy kötőszót.
Angolban van valami szabály mikor melyiket kell használni.
Szia!
Van egy-két szabály, megpróbálom összeszedni neked.
A 'to' célhatározói mellékmondatokat vezet be, olyanokat melyekre a 'mi célból', esetleg 'miért' kérdésekre válaszolunk és ezekre a válsz értelemszerűen: azért, hogy
Pl: I went to Egypt to see the pyramids.
Azért mentem Egyiptomba/Elmentem Egyiptomba, hogy lássam a piramisokat.
I came home to be with you.
Azért jöttem haza/Hazajöttem, hogy veled legyek.
Az 'if'-et akkor fordítjuk 'hogy'-nak amikor eldöntendő kérdőmondatokat (amelyeknek nincs kérdőszó az elején) riportálunk - nem tudom szebben mondanom - t.k ez a Reported Speech.
Pl: 'Do you want to come with us?', asked Mary.
Mary asked if I wanted to go with them. - Mary megkérdezte, hogy akarok-e velük menni.
'Are you Hungarian?', she asked
She asked/ She wanted to know/She enquired/ She was wondering if I was Hungarian. - Megkérdezte/Tudni akarta/Érdeklődött/Azon tűnődött, hogy magyar vagyok-e.
A 'that' is lehet kötőszó, amikor egy mellékmondatot vezet be, ilyenkor általában hogynak fordítjuk.Erről csak azt kell tudni, hogy sokszor elhagyható. She said (that) she was Hungarian. - Azt mondta, hogy ő magyar.
I told them (that) I didn't want to go - Mondtam nekik, hogy én nem akarok menni.
He must die that others might live. - Meg kell halnia, hogy mások élhessenek.
Itt azért van kivétel is, pl. az a fajta mellékmondat (már nem emlékszem mi a neve), amelyik egy főnévről ad plussz infót. Ez is elhagyható bizonyos esetekben.
Pl. I like the song (that) you wrote. - Tetszik, a dal, amit írtál.
Who was the actor that played Hamlet? - Ki volt az a színész, aki Hamlettet játszotta?
Ennyi jutott eszembe hirtelen.
.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!