Angolban hogyasn használjam a feltételes jelent ezekkel?
1. to be allowed to do sg
(szenvedő-S szerkezete) meg van engedve hogy csináljon valamit az ember vagy épp nincs meg engedve hogy csináljon valamit.
Pl. On the playne you are not allowed to smoke.
Szó szerint: A repülőn nem vagy megengedve hogy dohányozz tehát nem dohányozhatsz.
It's not allowed to smoke on the plane vagy is Nincs megengedve a dohányzás a képen (A gépen nem lehet dohányozni)
2. Can (Módbeli segédige)
Jelen I can speak english -> Tudok beszélni angolul
Jelen I am able to speak english -> Képes vagyok arra hogy beszéljek angolul TEHÁT tudok....
Múlt I could speak english -> Tudtam beszélni angolul
Múlt I was able to speak english -> Képes voltam arra hogy angolul beszéljek VAGY IS tudtam....
Jövő Itt nincs választási lehetőség csak a be able to szerkezettel tudod kifejezni
I will be able to speak englis -> Képes leszek arra hogy angolul beszéljek -> tudni fogok....
3. May (Módbeli segédige)
Most ez mind ugyanazt fogja jelenti: Kaphatnék egy másik kávét :
- CAN I have another a coffee ( Ez nagyon nem udvarias olyan mintha nem fogadnál el nem leges választ.... erős)
- Could I have another coffee ( Ez már udvarias szépen megkérded......
- May I have another coffee ( Ez mér oly annyira udvarian hogy én így fordítanám Talán.... őő.. esetleg kaphatnék egy másik kávét// olyan kis szerényen
- Might I have another coffee ( Ez pedig kb olyan hogy szinte tudod hogy a válasz nem lesz de azért megkérded.
De ugyan ez a helyzet egy kijelentő mondatnál a can-től indul a 100% és csökken le a might-ig
A may különböző verziói ez az oldal jól leírja magyarul
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!