Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogy kell kiejteni a következő...

Hogy kell kiejteni a következő angol kifejezéseket/ toldalékokat? (LENT)

Figyelt kérdés

1. Hogy ejtenétek ki olyan 1-es szám harmadik személyű szavakat, ahol már három mássalhangzó lenne? pl. Asks (Eszksz? mert ez elég hülyén hangzik)

2. Hogy kell kiejteni a különböző többesszámú szavakat?

3. -ed- re végződő szavakat?

Lehetőleg normális válaszokat kérek (kiejtéssel)

2014. aug. 18. 19:18
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Kedves utolsó, nem akarok vitázni, mert amit írtál 100%-ban szép és jó, egy szakdolgozatban csillagos hatost kapnál érte, de ezt egy átlag ember nem fogja fel. Egy kezdő nyelvtanuló honnan tudná kiejteni olvasás után például a következőket: [s] [z] [ʃ] [tʃ] [dʒ] [ʒ] [θ] [ð] /ɑːsk/ /æsk/?

"Úgy nagyjából az összes kiejtést elszúrta a "nídid" kivételével. Valamikor a szabálynak is ellentmondott (vagy annak is) (pl. "sztápd", "wörkd"), de volt, hogy csak teljesen mellőzte a helyes fonetikát (pl. "kold", "sztartid"). "

Kérlek jelezd, hogy hol mondok ellent magamnak! Én a -d és -t végűekre írtam az -id végződést. (Igen, véletlen -ad-ot írtam -ed helyett, ilyen súlyos baklövésért akasztás járna nekem.)

Egyébként próbáltam a magyar ABC betűivel írni a fonetikát, mivel mint már említettem egy átlag embernek gőze sincs az angol fonetikus íráshoz. Próbáltam a lehető legközelebbi hangzást leírni.

Az igaz, hogy a többesszámot elrontottam, elnézést az ne is olvassátok el.

Ha már te is belekötöttél az én helyesírásomba, barátom, akkor én sem hagyhattam figyelmen kívül ezt a gyönyörű, értelmes kifejezésedet: "Valamikor a szabálynak is ellentmondott (vagy annak is)...". Ha nem tudsz helyesen fogalmazni, akkor legalább ne kritizáld a másikat (gondolok itt a "most attól függetlenül, hogy ezt a mondatát valamilyen ismeretlen nyelven írta" mondatodra).

Ezúton megkérlek, hogy írd le a stopped, worked, called és started helyes fonetikáját. Utána a magyar kiejtést is ha kérhetném. Köszönöm!

2014. aug. 19. 21:57
 12/17 anonim ***** válasza:
Egyébként a ð hangra a példa a lélegzik = breathe /briː'ð/. Én úgy tanultam, hogy a magyar d-hez hasonlóan kell ejteni, de ne vedd komolyan kérdező, mert kedves kis 3-as ezért is beolt engem.
2014. aug. 19. 22:11
 13/17 anonim ***** válasza:
62%

"Egy kezdő nyelvtanuló honnan tudná kiejteni olvasás után például a következőket: [s] [z] [ʃ] [tʃ] [dʒ] [ʒ] [θ] [ð] /ɑːsk/ /æsk/? "

Úgy, hogy utánanéz vagy megkérdezi? Ezeket első órákon elmondják, amikor tanítják az embernek az angolt az embernek. Általánosságban. Ez ilyen egyszerű. Ez egy fontos rész.

Ha ezeket nem tudja, akkor rosszul fogja megtanulni, és később jóval nehezebb lesz kijavítania az ebből származó tévedéseit. Még a kiejtésre is vannak hiteles oldalak, leírások (mint mondtam, kérdezni szabad).

---------------------

Ezt írtad te:

"Kérlek jelezd, hogy hol mondok ellent magamnak!"

Ezt meg én írtam: "Valamikor a szabálynak is ellentmondott"

Az, hogy magadnak ellentmondasz, meg az, hogy a szabálynak mondasz ellent, az 2 különböző dolog. Ezért megkérlek rá, hogy ne próbálj olyat a számba adni, amit én nem írtam le.

------------------------

"Az igaz, hogy a többesszámot elrontottam, elnézést az ne is olvassátok el."

-> Az 'többes szám'. Így, 2 szóban. Sokan elírják. Ezt csak azért írtam le neked, mert látom rajtad, hogy fejlődni szeretnél.

------------------------

"Ha már te is belekötöttél az én helyesírásomba, barátom, akkor én sem hagyhattam figyelmen kívül ezt a gyönyörű, értelmes kifejezésedet: "Valamikor a szabálynak is ellentmondott (vagy annak is)..."."

Engem úgy neveltek, hogy mondandóm legyen megjegyzésektől mentes, próbáljak a problémára koncentrálni. Ez a "barátom"-ozás például nem azt mutatja, hogy tisztelnéd a másikat. Segítek értelmezni neked azt, amit leírtam. Ezt írtam le:

"Valamikor a szabálynak is ellentmondott (vagy annak is)"

Ez azt jelenti, hogy ellentmondtál a végén lévő hang kiejtésre vonatkozó szabálynak. A "vagy annak is" rész pedig azt jelenti, hogy sokszor nem csak annak, hanem az alapvető (egész szóra vonatkozó) kiejtésnek is. Utóbbihoz leginkább nem szabály tartozik, hanem egynyelvű szótárakban olvasható a kiejtés.

------------------------

"Ha nem tudsz helyesen fogalmazni" -> Akárhogy is nézem, én nem látom, hogy hol fogalmaztam rosszul. Az előzőt elmagyaráztam neked. De mint írtam, nyugodtan lehet kritikát megfogalmazni, próbálok rá válaszolni, megvédeni az igazam.

------------------------

"Ezúton megkérlek, hogy írd le a stopped, worked, called és started helyes fonetikáját. Utána a magyar kiejtést is ha kérhetném. Köszönöm!"

Örömmel.

'stopped' UK: / stɒpt / -> ez a 'sztopt'-hoz áll közel.

'stopped' US: / stɑːpt / -> ez a 'sztáápt'-hoz áll közel(ebb mint az előző, nagyjából egyezik a magyar leírt változattal).

'worked' UK: / wɜːkt / -> ez a 'vőkt'-höz áll közel (/w/ hangot elég nehéz lenne magyarul)

'worked' US: / wɜːrkt / -> ez a 'vőrkt'-höz áll közel (/w/ hangot elég nehéz lenne magyarul)

'called' UK és US (itt megegyezik): / kɔːld / -> ez a 'kóld'-dal nagyjából megegyezik.

'started' UK: / stɑːt / -> ez a 'sztáát'-tal nagyjából megegyezik.

'started' US: / stɑːrt / -> ez a 'sztáárt'-tal nagyjából megegyezik.

------------------------

"Egyébként a ð hangra a példa a lélegzik = breathe /briː'ð/." -> szuper, ez tényleg jó.

"Én úgy tanultam, hogy a magyar d-hez hasonlóan kell ejteni, de ne vedd komolyan kérdező, mert kedves kis 3-as ezért is beolt engem." -> azt majd én eldöntöm, hogy kit és mikor :D De nem kell 'oltogatás'-nak venni, ilyen célom nem volt (és nem is lesz). Szimplán csak szeretem, ha a másik figyel arra, amit leír. Ha leírod 'expliciten', hogy "hasonlóan", abba NEM hinném, hogy bele kellene kötnöm.

2014. aug. 19. 22:41
 14/17 anonim ***** válasza:
62%

Apró korrekció az előzőhöz:

"'started' UK: / stɑːt / -> ez a 'sztáát'-tal nagyjából megegyezik.

'started' US: / stɑːrt / -> ez a 'sztáárt'-tal nagyjából megegyezik. "

Ez így lenne:

'started' UK: / stɑːtid / -> ez a 'sztáátid'-dal nagyjából megegyezik.

'started' US: / stɑːrtid / -> ez a 'sztáártid'-dal nagyjából megegyezik.

2014. aug. 19. 22:43
 15/17 anonim ***** válasza:

"..látom rajtad, hogy fejlődni szeretnél."

Teljesen igaz.

Ezért inkább megyek és fejlesztem magam kémiából, minthogy továbbra raboljuk egymás idejét azzal, hogy a másik hozzászólásában csak a hibát keressünk.

Egyébként a hozzászólásaidból tanultam pár új dolgot is, számomra hasznosak voltak (pl. a volt tanárom nem tanította, hogy bizonyos esetekben t-nek kell ejteni az -ed-et, mindemellett megtanultam azt is, hogy csak a német nyelvre vonatkozó kérdésekre válaszoljak, mert ott nem köthetnek bele a válaszaimba).

További szép napot, és elnézést kérek, kérdező, hogy ez az eszmecsere a te kérdésednél zajlott le! :)

2014. aug. 20. 08:25
 16/17 anonim ***** válasza:

Ja és csakhogy tudd, és nem pontoztalak le! :D

[link]

2014. aug. 20. 09:38
 17/17 A kérdező kommentje:

Fuf... sok választ kaptam még mindig, úgyhogy el is kezdem olvasni őket... Néhány fonetikai jellel tisztában vagyok (60% ?) és ezért is segítenek a kiejtésben...

Köszönöm a válaszokat

2014. aug. 27. 14:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!