Mikor használjuk és mi a különbség?
nem rég kezdtem tanulni angolul. nem értem a do... doesn't használatot... azt tudom hogy kérdésnél valami segédiged, de mennyit változtat a mondaton a kérdésen, illetve mikor kell használni,illetve állító mondatba is lehet használni, ha igen akkor mikor....
illetve a don't szó. azt csak tagadásnál használjuk, mert ahogy én tudom a do not szókból jön össze... illetve az -s -es, ies végződés mikor melyiket kap... pl: "they start... work at 9 o'clock. mike go.... to work by bus, but Sally walk.... to the bank melyik milyen végződést kap?mitől függ?
A "do" ige alapból annyit jelent, hogy "tesz" valamit. (Mármint, nem tesz valamit valahova, hanem megtesz valamit.)
Pl. A Nike szlogenje - Just do it! ("Csak csináld!")
Ragozása:
I do
you do
he/she/it does
we do
you do
they do
Az igét segédigeként használjuk kérdezésnél és tagadásnál (kivéve a létige esetében).
Tagadásnál a do not és a does not összevonható: don't és doesn't.
Eldöntendő kérdés:
Do you know where it is? - Tudod, hogy hol van?
Do you think so? - Úgy gondolod?
Megválaszolandó kérdés:
Where does he go? - Hova megy (ő)?
Why don't you know? - Miért nem tudod?
Tagadás:
I don't know. - Nem tudom.
She doesn't write her home work. - (Ő) nem írja meg a házi feladatát.
Egyedül akkor nem használjuk cselekvő igével való kérdezésnél, ha AZ ALANYRA kérdezünk rá.
Who knows it? - Ki tudja (ezt)?
What makes you always sad? - Mi tesz állandóan szomorúvá?
Figyelem! Ne a kérdőszavak alapján jegyezd meg ezt a dolgot, hiszen a who és a what nem csak azt jelentheti, hogy ki? és mi? hanem azt is, hogy kit? és mit?.
Who did you hit? - Kit ütöttél meg?
Itt a you az alany, a who pedig a tárgy.
I know (tudom), she knows (ő tudja)
I start (elkezdem), he starts (ő elkedi)
I walk (sétálok), she walks (ő sétál)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!