Hogy van ez angolul: "Eddig a napig egyedül tanultam angolul, "?

Mármint mostanáig?
Up to now I have been learning English on my own.

A Present Perfect Continuous használata teljesen független attól, hogy a cselekvés folytatódik-e vagy sem.
Ez a kérdezett magyar mondatból se derül ki. Éppen azt fejezi ki, hogy eddig a pillanatig milyen cselekvés folyt, hogy utána mi lesz, arról nem szól. Úgy tűnik, hiányoztál, amikor ezt tanultátok. Mama hazaér, óriási kupi a gyerekek szobájában: - "What have you been doing?" Pedig már nem csinálják!
A folyamatos múltat viszont nem lehet ilyenkor használni, az egy adott időpillanatban vagy időtartamban folyó cselekvésre utal, kizárólag a múltra vonatkozik, a jelenhez semmi köze. Az "eddig a napig" pedig nem until that day, mert az legfeljebb "addig a napig" lehetne.

Bocsi, biztos hiányoztam, és ezért járok anglisztikára:P
Ha present perf. continoust használnál, akkor a magyar mondat úgy szólna, hogy 'Egyedül tanulok angolul 15 éve'. Tehát egy olyan cselekvést fejez ki, amely a múltban kezdődött, és a mai napig tart. A kérdező mondatából viszont nem az jön át, hogy ez a cselekvés még most is tart, mivel az eddig a napig nem jelenre utal, hanem múltra. Tehát a mondatból érződik, hogy változás következett be.

Az "ez" közelre mutató névmás, tehát eddig a napig=a jelenig. Ha a múltra vonatkozna, távolra mutató névmást (az)kellene használni: addig a napig. Eddig a napig vagyis máig egyedül tanultam=egyedül tanulok. Az esetleges változás majd ezután fog bekövetkezni. Mivel nem lehetek biztos benne, hogy ezt a kérdező is így értette, bár ez lenne logikus, válaszomban rá is kérdeztem: "Mármint mostanáig?" Sajnálatos, hogy a kérdező mindezidáig nem világította meg ezt a pontot.
A Present p. c-t mindenesetre KÉT esetben is lehet használni: a)A cselekvés a beszéd pillanatáig tart vagy azt közvetlenül megelőzően, Thanks God, I've been looking for you for hours, mondja ezt annak akit keresett, tehát már megtalálta, a cselekvés már nem tart b)A cselekvés a múltban kezdődött és még tart, a tipikus I've been livig here for ...

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!