Miért van szinte mindenhol a neten hosszú í-vel a bízhat? Én úgy tudom rövid i.
Itt
az látom, hogy
bízik, bízva
de
biztat, biztatás, biztató
De nem világos, hogy ezek alapján hogyan kell írni ezeket:
bíztam, megbízható, bíztam, bízhat
Nem is tudtam volna helyesírás-javító nélkül, hogy ez a biztat rövid 'i'. Érdekes. Vannak még igényes emberek.
Dánke sün.
Szerintem kérdezd meg itt:
Én is hamar kaptam választ a befestettem-re (ugyebár ez lehet műveltetés is, de nem feltétlenül). Kevesebb mint 1 nap kellett hozzá.
Ott a pont, egyszerűen s bízik hosszú, s biztat rövid, és amik ezekből jönnek azokat is ugyanígy.
Értem én, hogy vannak hasonló hangzású, hasonló kinézetű vagy hasonló kezdetű szavak (pl. biztat – bízhat, biztat – bízta, bízott – bizottság, bízom – bizomány, bízza – biza, bízom – bizony): ezek egy részében a füledre hallgathatsz, egy részében az eszedre, egy részét meg sajnos meg kell tanulni (vagy utána kell nézni). És persze a legnehezebb eldönteni, hogy melyik szó melyik csoportba tartozik... :-)
De a Gugliban ne bízz! (Vagy ne bizz? ...Hiszen bizz 4 300 000 találat, viszont bízz csak 503 000... ;-)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!