Török nyelv tanulása során mely részek a legnehezebbek?
Olyan dolgokra gondolok, melyek elsajátítása nagyobb energiát igényel, vagy a magyarhoz képest elég eltérőek.
Pl.:
angolban 12 igeidő
segédigék
rengeteg kifejezés
oroszban cirill betűs írás
spanyolban, olaszban rendhagyó igék sokasága
Töröknél van valami speciális?
Igen. Sok rag és igeidő ( [link]
De talán egy olyan nyelv, ami jobban hasonlít a magyarra, mint az indoeurópai nyelvek, pl. birtokosszemélyragok.
Nekem eleinte nagyon nehezen ment, de aztán szépen belejöttem. Gyakorlásnak nagyon jó eredetiben filmeket nézni. Pl. már egy ideje nézem a Szulejmán sorozatot
Török tanár vagyok :)
Minden szinten más szokott nehézséget okozni.
Alapszinten a 14 (5+9) igeidő, később pedig a feltételes mód.
Középszinten az alárendelt mondatszerkezet, passzív, kölcsönös, visszaható igék.
Vannak nyelviskolák, ahol törököt tanítanak, de lehet találni magántanárt is. Sajnos nem tudom az otthoni lehetőségeket, mert már évek óta Töröko.-ban élek.
Keres rá interneten!
Igen, sok az igeidö, de ez különösen annak nem okoz problemat, aki mar tanult ilyen nyelvet, pl. angolt. Föleg hogy a hozzajuk tartozo ragozas nagyon könnyü.
Kivetel nagyon keves van, a kiejtes szinte detto olyan mint a magyar (ezert is könnyü megjegyezni a szavakat), szerintem könnyü nyelv, az orosszal vagy magyarral pl. össze sem lehet hasonlitani a nehezseget.
En is tanitok törököt, az a tapasztalat, hogy aki tenyleg akarja, es fordit is ra idöt, az szepen halad!
Tanultam par nyelvet, de egyikkel sem haladtam olyan gyorsan, mint a törökkel, 2 ev tanulas utan felsöfokon voltam. (Összehasonlitasnak: oroszul 12 evig tanultam, es semmi :) )
En ugy latom, hogy az egyetlen problemas dolog magyarok szamara a -mXş -es ragozas hasznalata, ami kb. arra hasznalatos, hogy azt jelezzek vele, hogy a közölt informaciot mastol tudjak vagy a megtörtente utan vettek eszre, ilyen szerkezet ugyanis nem letezik a magyarban. De itt is a ragozast magat megtanulni könnyü, csak az önallo hasznalattal van baj.
jo tanulast!
#4 vagyok
Nálunk is gond szokott lenni a miş, de nem múlt idejű alakjában, hanem befejezett melléknévi igenévi alakjában.
Köszönöm a válaszokat!
Élő beszédben mennyire használják ezt a 14 (5+9) igeidőt?
Jobban mint az angolok a saját 12 igeidejüket?
Kettő olyan van ebből, amit nagyon ritkán használnak.
A "gitmek" gitmişmiş és gittiydi alakja elég ritka. Az első inkább erősen hitetlenkedő és irónikus, a másodikat pedig azért nem használják, mert a gitmişti szinte teljesen ugyanazt jelenti. De azért előfordul az is.
A többi alak ugyanolyan sűrűn fordul elő. Főleg azért, mert (az alapidőket leszámítva) sok esetben nem a cselekvés idejére irányul, hanem a körülményeire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!