Akik beszéltek ezeken a nyelveken:olasz, spanyol, latin, román, cseh, lengyel, ukrán. Megírnátok pár szót?
Például azt hogy: beszélni,tanulni,könyv,ország.
Ha még valami eszembe jut,azt megírnám akár priviben is.
Köszönöm.
Igen,de a google fordító az egy-egy szóra több megfelelőt is ad,és ki tudja melyik a jobb.Angolból sem mindig a legjobbat adja ki.Meg ha esetleg kell névelő,azt sem tudom így meg.
Olaszra meg spanyolra is,ha valamit lefordítok,vagy latinra,több megfelelő van,egyik hasonlít,másik nem,de én nem tudom melyik jobb.
"Angolból sem mindig a legjobbat adja ki."
Azért megteszi.
"Meg ha esetleg kell névelő,azt sem tudom így meg. "
Dehogynem. Ha névelő kell, névelővel írd be. "a könyv", "az ország".
csehül:
beszélni: mluvit.
tanulni: studovat.
könyv: kniha.
ország: země.
spanyolul még régebben tanultam, amiben biztos vagyok, hogy a beszélni "hablar", a könyv "libro", az ország pedig "país".
A tanulás valami estudiar, de ebben nem vagyok biztos...
lengyelül a könyv "książka", az ország pedig "kraj". a tanulni pedig "
uczyć się".
ennyit tudok.
Latin:
beszélni: (col)loquī, cōnfābulārī
tanulni: discere + tárgyeset, studēre + részeseset
könyv: liber
ország: terra
Olaszul:
beszélni: parlare
tanulni: studiare
könyv: libro
ország: paese
Köszi a válaszokat. :)
Nem a nyelveket akarom megtanulni,hanem össze akarom hasonlítani a nyelveket,és ennek a szemléltetésére kellettek a példák.
Nem arról van szó hogy meg akarom tanulni.
De azért mentek a zöldek,a segítséget köszönöm.
Hát mondhatom sok értelme van így nyelveket összehasonlítani. Nyilván a latin és az újlatin nyelvek (olasz, spanyol, francia, román) hasonlóak lesznek, a szláv nyelvek is egymásra fognak hasonlítani. Aztán jönnek a jövevényszavak, amiket más nyelvekből vettek át és formálódott.
Ebből mi jön le neked, hogy a könyv livre, liber, libro vagy kniha, ksiazka?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!