Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Valaki, aki beszél franciául...

Valaki, aki beszél franciául segítene nekem? Kéne tartanom egy előadást Lyonról, már megvan a szöveg magyarul, de azt franciául kéne előadnom és nem tudom senkivel lefordítani, google fordítóba pedig nem szeretném beírni, mert tele lesz hibákkal.

Figyelt kérdés

Lyon a keleti országrészben található a Rhone és a Saone folyók találkozásánál, Rhône megye székhelye. A város nevéből fakadóan lépten-nyomon oroszlánokkal találkozhatunk, szobor vagy kép formájában. Franciaország egyik legnagyobb városa, kulturális, tudományos és gasztronómiai központ, de történelmi óvárosa is gyönyörű.

Lyon Franciaország, és egyben az Európai Unió egyik legjelentősebb iparvárosa, ahol az új iparágak és technológiák jelentős szerephez jutnak. A 16. századtól a selyemszövés egyik legjelentősebb európai központjává vált, ennek ellenére Lyon legjelentősebb iparága a gépgyártás.

Két repülőtere van: Lyon-Saint Exupéry illetve Lyon-Bron és vasúti csomópont is, minden felől érkeznek ide vonatok.

Jelentős kutatási és oktatási központ is. Párizs után itt található a legtöbb felsőoktatási intézmény Franciaországban. Közel százezer diák jár valamelyik lyoni egyetemre.

Lyon az építészete is méltán híres. A Vieux Lyon, ami a maga nemében páratlan, egy 15. századi reneszánsz városmag, amely szinte teljes egészében fönnmaradt. A Place des Terreaux és a Városháza, ami az UNESCO világörökség része. A Három Gall Amfiteátrum. A Fourvière domb, amit a városiak csak imádkozó dombnak hívnak. A Saint-Nizier templom. A város egyik jelképe a párizsi Sacre Coeur mintájára épült Notre Dame de Fourvière-bazilika.

Nemcsak rengeteg park, kert és növény található Lyonban, de környezettudatosak is az emberek. Rengeteg a bicikli, sőt az egyik legnépszerűbb turistaprogram a biciklis idegenvezetés.

Lyon olyan séfek hazája, mint Paul Bocuse, a szakácsdinasztiából származó Michel Troisgros, Georges Blanc vagy az ifjú sztár, Nicolas Le Bec. Híresek a lyoni piacok is, ahol a mesterek csak szigorú mestervizsga után árulhatnak.

Lyon Európa egyik legmodernebb, legsokszínűbb és legbarátságosabb városa.

2014. jún. 2. 21:09
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
*fontosnak
2014. jún. 3. 18:09
 12/20 Glauziusz Tamás ***** válasza:
59%
Értékes fordítás, - viszont miért szokás, más esetekben is, itt még értem, de mondom, soha nincsenek a kérdéseknél nevek, szinte senki nem ad még nick-nevet sem. Én mindenesetre csak névvel (nick-kel, bármivel) beírt kérdésre válaszolok, ha tudok. Üdv mindenkinek.
2014. jún. 3. 21:52
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi, most vettem csak észre, volt néhány gépelési hiba. Itt vannak jól:

- la construction mécanique

- par les Lyonnais (mert itt az emberekről van szó, úgyhogy nagybetűs)

2014. jún. 4. 17:56
 14/20 anonim ***** válasza:
a fordítóirodák kenyerét veszitek el :)
2014. jún. 4. 20:41
 15/20 anonim ***** válasza:
Én is szívesen fordítanék pénzért, de sajnos nem kapok rá soha ajánlatot.:)
2014. jún. 4. 20:50
 16/20 anonim ***** válasza:

Tényleg jó a fordítás, és bár néhány apró hiba van benne, ezek nem túl feltűnőek. Különösen, ha nem kell írásban beadni.

Gratulálok, fordító! :)

Van azonban egy kis félreértés, ami sok helyen meghamisítja a mondatokat:

Lyon nem nő-, hanem hímnemű!

Észrevehetted a "Vieux Lyon" névnél is pl.

Itt egy idézet a Wikipediából:

"la communauté urbaine DU GRAND LYON est la plus peuplée de France"

[link]

Latin neve Lugdunum volt. De ha az oroszlántól akarjuk származtatni a nevet (ami nem bizonyított), akkor is hímnemű lenne.

A "survécu les années" mondat kicsit hiányos, quelles années?

De mondom, egységében jó az egész.

Kérdező, remélem, sikerült az előadás, meggcsókolhatod a fordító kezét-lábát! :D

Elnézést a késésért és a "kukacoskodásért", ahogy Fannynak szoktam írni.

2014. jún. 5. 07:50
 17/20 anonim ***** válasza:
Köszönöm a dicséretet, meg a javítást, Julianna!:) A "Vieux Lyon"-ra nem is gondoltam annak ellenére, hogy a szövegben is szerepelt. Nem tudom, miért volt bennem az, hogy nőnemű. Elnézést miatta Kérdező, remélem nem okozott problémát az előadás során.
2014. jún. 5. 11:51
 18/20 A kérdező kommentje:
Nagyon jól sikerült az előadásom, csináltam hozzá ppt diát is, 5öst kaptam rá. Azt a pár apró hibát meg ki ne nézné el.:) Nagyon szépen köszönöm mégegyszer a fordítónak és Julianna nevű felhasználónak is, hogy próbált segíteni!
2014. jún. 9. 00:15
 19/20 anonim ***** válasza:

Örülök, kérdező, hogy sikerült!

Most aztán hajrá, hogy ne hazudtold meg ezt a szép jegyet, és továbbra is így menjen a francia...

"Nem tudom, miért volt bennem az, hogy nőnemű"

Kedves fordító, adok egy linket, amely - bár eredetileg kanadai -, jóformán MINDEN ország, város, tenger, hehy szb. nemét megadja, ha magyarázatot nem is fűz hozzá.

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy azok a franciák, akik nem kimondottan nyelveredettel foglalkoznak (tehát megközelítően 100%-uk), maguk sem tudják, hogy mitől függ egy földrajzi név eredete és neme.

Érdemes végigböngészni és a "favorit" -ok (kedvencek?

[link]

Itt azt is megtalálod - példákkal -, hogy mikor "en", à, au, aux, de, du, de la" a helyes használat.

Kellemes kutakodást! :) :)

2014. jún. 9. 07:24
 20/20 anonim ***** válasza:

*"Érdemes végigböngészni és a "favorit" -ok (kedvencek?)..."

...közé tenni.

Egyébként hol tanultál meg ilyen jól franciául? Biztos te is velünk voltál, mikor az egyik topicban itt a GYK-n társalogtunk, de nincs időm most visszakeresni.

Nálunk ma is ünnep van és munkaszünet, május elseje óta a százötvenedik, :D de délre idejön az egész "smala", megyek főzőcskézni!

2014. jún. 9. 07:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!