Japán nyelv, alapfokú nyelvvizsgához szükséges kanjik, nyelvtan, esetleg próbafeladatok van valahol?
Attól függ, hogy az itthon akkreditált, Rigó utcai nyelvvizsgára gondolsz, vagy a nemzetközileg elfogadott, JLPT (Japanese Language Proficiency Test) vizsgára?
Utóbbihoz tudok neten, előbbihez nem, de azon is voltam pár éve, és mesélni tudok.
Hú, ez annyira relatív, hogy nem tudnám megmondani, melyik könnyebb. Csak azt tudom elmondani, melyik milyen.
Ja, és attól is függ, mihez kell!! Diplomához nem fogadják el a nemzetközit!! (én emiatt szívtam meg majdnem).
Na szóval :)
A nemzetközin (JLPT) csakis tesztes feladatok vannak, A-B-C-D. Szóbeli nincs is, csak magnóhallgatás (ezért nem számít akkreditáltnak itthon, mert csak írásbeli van)
Sok benne a nyelvtan, plusz van szövegértés, írásjelek felismerése, kiejtése, szókincs, de a jó hír, hogy ehhez rengeteg ingyenes gyakorlás van a neten.
Rigó utcához az égvilágon semmi gyakorlást nem találtam, sőt, még alap infót sem... Azért mentem csak oda alapfokúzni, mert kellett a diplomához. Máshova nem is kell, mindenhol máshol a nemzetközit kérik...
Szóval a Rigó utcán 3 feladat volt az írásbelin (de ez még vagy 6 éve történt, azóta lehet, másmilyen):
- ki kellett tölteni egy szálloda jelentkezési lapját (név, cím, egyéb kisebb dolgok, kérdések)
- szövegértés egy cukrászda történetéről, ehhez lehetett használni szótárat, és magyarul kellett válaszolni
- levelet kellett írni magamról egy japán családnak, akinél a sztori szerint meg fogok szállni (ehhez is lehetett szótárt használni)
Szóbeli része (már nem emlékszem mindenre):
-képleírás, arról beszélgetés (nekem tengerparti nyaralás jutott
- szituációs beszélgetés: albérletet keresek, és el kell beszélgetni a főbérlővel. itt meg volt adva, hogy mikre kell rákérdenem (mennyi a lakbér, van-e bármi edény a konyhában stb.)
A 2 nyelvvizsga szintjei is mások. A Rigó utcán a megszokott 3 szint van (alap-közép-felső), a nemzetközin meg 5:
N5 (a legalapabb), N4 (nekem ilyen van), N3, N2, N1. Ezek a besorolások alapján lehet gyakorlófeladatokat keresni. Csak példaként: az N5 szinthez kb 100 kanji kell, az N4-hez kb 350.
Szólj, ha van még kérdésed! :)
Ezen a linken megtalálható több korábbi feladatlap az N5-ös szinthez:
Felső menüpontokban azt listázzák, hogy milyen kanjik és nyelvtan kell hozzá.
Középen az évszámoknál sok mondat van lefordítva gyakorlásképpen.
Legalul a Quizzes menüpontot javaslom végső gyakorláshoz.
Szólj, ha van még kérdésed :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!