Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » A francia nyelvben van valami...

A francia nyelvben van valami szabálya annak hogy a szavak előtt la, le vagy l'-t használunk?

Figyelt kérdés
Nem régen elkezdtem online franciát tanulni. De mivel a nyelvtanuláos honlapon csak úgy tanulhatok franciát hogy angolul magyaráz ezért nem értettem hogy van-e valami szabálya ennek vagy csak egyszerűen megkell tanulni a szó elöljáróját magával a szóval. (angolul tudok csak a Doulingo amivel tanulok ezt nemel) magyarázta

2014. ápr. 22. 11:24
1 2
 11/14 Legion Etrangere válasza:
Azért annyira nem téved az 'e' betűvel a srác, ugyanis a nőnemű melléknévi alakok a ma már néme 'e' végződéssel képződnek. Annyiban hibádzik a dolog, hogy csak általában.Ugyanis vannak több alakúak, himnemben 'e'végződésűek, ill. kivételek etc. De attól igaz amit írt.
2015. ápr. 29. 16:20
 12/14 Legion Etrangere válasza:

Nyilván az előző a melléknevekre vonatkozott,de kétféle neme van a főneveknek a franciában, a természetes és a nyelvtani nem. Tehát amit te is nőneműnek tartasz, személyek, állatok, etc. az nőnemben áll. Ez azért egy szabály és sokszor segit eldönteni a dolgot.

A nyelvtani nem az tényleg gáz, ott jobb megnézni, azok valószinűleg a latinból hozták a nemüket, de vannak nőneműnek számitó képzők, azt hiszem valaki fel is sorolta az előbb. Tehát a 2. hszóló sem mondott hülyeséget, csak ő is a melléknevek nemére gondolt szerintem (ami persze nem segitség belátom, mert azokat a főnevük határozza meg)

2015. ápr. 29. 16:29
 13/14 anonim ***** válasza:

Ha már újra előkerült ez a kérdés, mondanék valamit a többesszámról is. Erre írta valaki, hogy ennek mindig az - betű a jele, mint a magyarban a -k.

Nem akartam a múltkor szóvátenni, hiszen a kérdező éppen akkor kezdte tanulni a nyelvet, de ez sincs így, sem a főneveknél, sem a mellékneveknél.

Sok olyan főnév van, amelyek többesszámban -x-re végződnek:

Chou-x, hibou-x, joujou-x, bijou-x, genou-x, caillou-x, pou-x. Az -ou-ra végződő szavak többsége.

Journal - journaux, animal - animaux, cheval - chevaux. Ezek az -l betűs végződésű szavak, de itt is vannak kivételek, pl. chacal-s, festival-s stb.

Az -eu végő szavak is sokszor kapnak -x-et többesszámban: pl. cheveu-x, feu-x stb.

A mellékneveknél ugyanezek a végződések, de csak hímnemben:

merveilleux (merveilleuse) fastidieux (fastidieuse), beaux (belle) stb.

2015. ápr. 29. 16:56
 14/14 anonim ***** válasza:
*Erre írta valaki, hogy ennek mindig az -s betű...
2015. ápr. 29. 16:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!