Milyen nyelvet éri meg tanulni?
Szerintem az angolnál 2 fontos dolog van, ami eltér a némettől.
1. Odáig könnyű eljutni, hogy az ember makogjon valamit. Németben ez nehezebben indul be.
2. Odáig jóval nehezebb eljutni, hogy az ember önállóan, pontosan tudja tanulni az ember. De ez is csak egy kis szorgalom kérdése. Utána már könnyű. És az angol az mindenhez jó valamennyire.
A kérdésre sajnos nem tudok választ adni tapasztalati alapon.
Ha a gyakorlati hasznát nézzük akkor orosz, francia és spanyol éri meg, de a három együttvéve sem ér annyit mint az angol.
orosz, spanyol - főként nemzetközi kereskedelem és logisztikai területen
francia - inkább politika, jog, nemzetközi kapcsolatok terén
Franciával mint a nyelvvel úgy önmagában semmi baj, de a francia emberek nem túl barátságosak a nyelvet tanuló külföldiekkel. Viszont oroszok és spanyolok már egyből befogadnak ha úgy nagyjából már tudsz egy italt kérni.
Az én javaslatom, hogy amíg angolból egy középfokot nem érsz el, addig inkább semmilyent. A mai világban angol nélkül elveszett vagy. Szóval először azt próbáld meg még egyszer. A francia szerintem (ez megint az én véleményem) nagyjából a némettel van egy szinten, az angolnál fokokkal nehezebb. Én 4 év folyamatos tanulással is csak egy B1-es szintre voltam képes megtanulni tanár mellett, pedig imádtam és érdekelt is. Szóval a lényeg az, hogy melyik érdekel úgy igazán. Nekem a finn a mániám, sokan hülyének néznek, hogy minek tanulom, semmi hasznát nem veszem, de nekem ez tetszik, és kész.
Na de rád visszatérve. A görög nem sok mindenre jó, esetleg Görögországban és Cipruson veszed hasznát. Az olasz szép-szép, de irtó nehéz, és Olaszországon kívül csak a vele szomszédos országoknak a peremén értik meg. Ellenben azt hallottam, hogy manapság sok olasz cég dolgoztat Magyarországon, szóval valamire mehetsz vele, de pusztán a nyelvtudásod nem lesz elég. A spanyol itt Európában nem igazán keresett nyelv, az országban viszont nyelvtanár hiány van belőle. Errefelé nem annyira felkapott nyelv, mint sokan hiszik. Az orosz viszont jól jöhet, mivel a mi kis Viktorunk igen barátkozik régi bajtársainkkal, így még lehet, hogy sok hasznát veszed. A némettel viszont jól döntöttél, állítólag világszinten is elsők között van a német nyelv hasznossága, bár elég csúnya, azt meg kell hagyni. Sokan nem is hinnék, de Dél-Amerikában és Japánban olyan szinten tanulják a diákok, mint nálunk. És állítólag a világon kiadott könyvek 30%-a német nyelven íródott. A latint viszont én nem tudom nagyra értékelni, ha orvosi-biológusi pályára szánod magad, akkor lehet érdemes.
Ezek mind saját vélemények, ha valamit netán rosszul tudok, javítsatok ki!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!