Angol nyelvtan, Do és a present simple/continous?
Nem tudom, hogy számomra miért ilyen nehéz ez a nyamvadt angol. Első kérdésem az lenne, hogy
1.) Mikor használjuk a kérdésben a to be-t és mikor a do-t?
Például
What is Bill doing now?
Mr Brown does playing cards?
2.) Itt miért simple present és miért present continous?
He will give a welcome whenever i come here
I shall go mad if this goes on much longer
May i put my car away in your garage in case anyone comes
I have an appointmentwith your chief. Now where do i go in?
illetve
The doctor is not seeing the patients today. He has been called away.
Köszönöm ha végre már valaki helyrerázza ezeket a dolgokat bennem.
Szia!
1.)
Egyszerű jelent-t mindig szokásos cselekvéseknél, törvényszerűségeknél, alanyra jellemző tulajdonságoknál használunk.
Pl. Én minden nap megyek iskolába. Néha szoktam zöldséget enni. Bob szereti a csokit.
A nap minden este lemegy. Ha feldobom az almát, leesik.
Folyamatos jelent legtöbbször a beszéd pillanatában folyamatban lévő cselekvés kifejezésére használjuk.
A bátyám épp tévét néz (ebben a pillanatban).
What is bill doing now? - ez helyes. Most történik, folyamatban van. Létige ragozott alakja + ige ing-es alakja.
Mr Brown does playing cards? - Semmiképp nem jó. Szórend is rossz, igeidők is keverednek.
Is Mr Brown playing cards? - Ez már jó? Kártyázik éppen?
2.)
Itt kavarás van, mert az első mondat kapásból jövőidő, és nem jelen.
He will give a welcome whenever I come here - Üdvözölni FOG engem - szivesen lát engem , akármikor jövök ide.
I shall go mad if this goes on much longer. - Megőrülök ha ez így fog folyatatódni. ez is jövőidő.
The doctor is not seeing the patients today. He has been called away.
többek között a folyamatos jelent akkor is használjuk, amikor a szokást megszakítja valami.
A mondat azt jelenti, hogy "A doktor nem fogad pácienseket ma. Elhívták -ügyelni mondjuk.
The doctor works every day. Szokásos, rendszeres cselekvés. Egyszerű jelen.
The doctor is not working today. - Megszakad a szokás, ezt a megszakítást folyamatos jelennel fejezed ki.
Szia!
Köszönöm szépen a segítséged! A válaszok helyessége nem tőlem függött, hanem egy könyv helyességétől. (Amire mondtad, hogy rossz, azt nem én találtam ki.)
Megy a zöld kéz.:)
Hi Everybody!
I don't want to make two bites at a cherry, but...
Én úgy tudom, hogy vannak olyan igék, amelyeket nem is tehetsz folyamatos jelen időbe, és a "SEE" is ilyen. Hogy alátámasszam a mondókámat ezért rá is kerestem a témára:
...habár a kérdező által felvetett mondatban talán éppen mégis lehet, hiszen az ige (SEE) nem abban a jelentésben fordul elő...
Erről az eszmefuttatásról eszembejutott egy érdekes kifejezés:
Seeing is believing... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!