Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan írják helyesen a...

Hogyan írják helyesen a kérdőmondatokat?

Figyelt kérdés

Melyik a nehezebb? Egy kiló tollpihe, vagy egy kiló ólom?

Melyik a nehezebb: egy kiló tollpihe, vagy egy kiló ólom?

Melyik a nehezebb: Egy kiló tollpihe, vagy egy kiló ólom?

Melyik a nehezebb, egy kiló tollpihe, vagy egy kiló ólom?

2014. márc. 29. 09:14
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Szerintem ez jó:

Melyik a nehezebb? Egy kiló tollpihe vagy egy kiló ólom?

Meg ez is:

Melyik a nehezebb, egy kiló tollpihe vagy egy kiló ólom?

Ez egy választás 2 lehetőség közül, én itt nem raknék vesszőt közéjük. Ha mondjuk ilyen lenne (azaz egy felsorolás), akkor raknék:

'Ezek lehetnek mondatrészek, orrszarvúk, vagy zsíros kenyerek.'

Na de én ezekhez nem értek annyira. A kötőszók területe az soha a könnyűségéről volt híres.

Versenyre készülsz?

2014. márc. 29. 09:40
 2/11 anonim ***** válasza:
*sohasem
2014. márc. 29. 09:41
 3/11 A kérdező kommentje:
nem tudna valaki olyan válaszolni, aki ért is hozzá? Előre is köszönöm!
2014. márc. 29. 11:36
 4/11 BringaManó ***** válasza:

ez tetszik legjobban:

Melyik a nehezebb: egy kiló tollpihe vagy egy kiló ólom?

ez is elmegy:

Melyik a nehezebb, egy kiló tollpihe vagy egy kiló ólom?

----

#1:

a te felsorolásodnál sem kell vessző.

2014. márc. 30. 09:55
 5/11 A kérdező kommentje:

Én is a kettőspontra szavaznék, de nem tudtam helyes-e? Biztos az alap verzió más, de stilisztikailag ezt találnám logikusabbnak.

És melyik szebb? Mi a nehezebb? vagy melyik a nehezebb? vagy Mi nehezebb? vagy melyik nehezebb?

2014. márc. 30. 20:07
 6/11 BringaManó ***** válasza:

Szerintem ebben a mondatban így volna a legszebb:

Mi nehezebb: ...

(A "melyik" is, meg a névelő is kevésbé tetszik, talán azért, mert itt a tollpihéből is, meg az ólomból is mennyiségek vannak megjelölve.)

2014. márc. 30. 21:58
 7/11 A kérdező kommentje:
Mindenki csak a saját esztétikai véleményét mondja. Ez tényleg ennyire szubjektív? azt hittem vannak szigorú nyelvtani és stilisztikiai szabályok. Vagy csak nem ért hozzá senki?
2014. márc. 31. 10:29
 8/11 anonim ***** válasza:

Ha tényleg ennyire fontos neked, akkor ne a gyakorikerdesek-en tedd fel a kérdést, hanem itt:

[link]

2014. márc. 31. 10:50
 9/11 BringaManó ***** válasza:

OK, akkor az eredeti kérdésedre:

A harmadik helytelen a nagy E miatt. A többi három – a "vagy" előtti vesszőtől eltekintve – helyes.

---

Azért pedig ugye nem neheztelsz, hogy az "És melyik szebb?" kérdésedre esztétikailag válaszoltam?...

---

Legutóbbi kérdésidre pedig:

Igen, ez szubjektív.

Nem, nincsenek "szigorú" nyelvtani és stilisztikai szabályok. Csak sima szabályok vannak, amelyeket vagy figyelembe vesz valaki, vagy nem, a körülményektől függően (pl. hogy ismeri-e őket; van-e kedve figyelembe venni őket; van-e olyan szempont, amely előbbre való; stb.).

Ha szakértő válaszra vágysz, akkor borzasztóan rossz helyre keveredtél: ez a GYK.

Esetleg próbáld meg a [link] -n feltenni a kérdést!

2014. márc. 31. 10:52
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a részletes választ! Ez a vagy előtti vessző biztos? Csak ezt találtam róla: [link] és nekem nem egyértelmű.
2014. márc. 31. 12:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!