Hogyan írják helyesen a kérdőmondatokat?
Melyik a nehezebb? Egy kiló tollpihe, vagy egy kiló ólom?
Melyik a nehezebb: egy kiló tollpihe, vagy egy kiló ólom?
Melyik a nehezebb: Egy kiló tollpihe, vagy egy kiló ólom?
Melyik a nehezebb, egy kiló tollpihe, vagy egy kiló ólom?
Szerintem ez jó:
Melyik a nehezebb? Egy kiló tollpihe vagy egy kiló ólom?
Meg ez is:
Melyik a nehezebb, egy kiló tollpihe vagy egy kiló ólom?
Ez egy választás 2 lehetőség közül, én itt nem raknék vesszőt közéjük. Ha mondjuk ilyen lenne (azaz egy felsorolás), akkor raknék:
'Ezek lehetnek mondatrészek, orrszarvúk, vagy zsíros kenyerek.'
Na de én ezekhez nem értek annyira. A kötőszók területe az soha a könnyűségéről volt híres.
Versenyre készülsz?
ez tetszik legjobban:
Melyik a nehezebb: egy kiló tollpihe vagy egy kiló ólom?
ez is elmegy:
Melyik a nehezebb, egy kiló tollpihe vagy egy kiló ólom?
----
#1:
a te felsorolásodnál sem kell vessző.
Én is a kettőspontra szavaznék, de nem tudtam helyes-e? Biztos az alap verzió más, de stilisztikailag ezt találnám logikusabbnak.
És melyik szebb? Mi a nehezebb? vagy melyik a nehezebb? vagy Mi nehezebb? vagy melyik nehezebb?
Szerintem ebben a mondatban így volna a legszebb:
Mi nehezebb: ...
(A "melyik" is, meg a névelő is kevésbé tetszik, talán azért, mert itt a tollpihéből is, meg az ólomból is mennyiségek vannak megjelölve.)
Ha tényleg ennyire fontos neked, akkor ne a gyakorikerdesek-en tedd fel a kérdést, hanem itt:
OK, akkor az eredeti kérdésedre:
A harmadik helytelen a nagy E miatt. A többi három – a "vagy" előtti vesszőtől eltekintve – helyes.
---
Azért pedig ugye nem neheztelsz, hogy az "És melyik szebb?" kérdésedre esztétikailag válaszoltam?...
---
Legutóbbi kérdésidre pedig:
Igen, ez szubjektív.
Nem, nincsenek "szigorú" nyelvtani és stilisztikai szabályok. Csak sima szabályok vannak, amelyeket vagy figyelembe vesz valaki, vagy nem, a körülményektől függően (pl. hogy ismeri-e őket; van-e kedve figyelembe venni őket; van-e olyan szempont, amely előbbre való; stb.).
Ha szakértő válaszra vágysz, akkor borzasztóan rossz helyre keveredtél: ez a GYK.
Esetleg próbáld meg a [link] -n feltenni a kérdést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!