Japán kanji tanulás hogyan?
Nem tudom hogy kéne tanulni őket, milyen rendszer szerint, most egy pár kanji megtanulása után nekiláttam a Joyo kanjiknak, de ahogy sokan javasolják, "szavak részeként" ezeket nem nagyon tudom tanulni, mivel a példa szavakba meg már megint ismeretlen kanjikat írnak, azoknál meg szintén, és azok már valószínűleg nem is joyo-k.
Vagy tanuljak először gyököket? Vagy hogy? Tanuljam meg kanjiként az onyomi és a kunyomi olvasatokat, egyáltalán honnan tudjam mikor melyik on-t vagy kun-t kell használni melyik jelentésnél?
Valaki nem vezetne itt le legalább egy egyszerű kanjinak a megtanulását "szórészként", vagy akárhogy, mert így hogy össze-vissza tanulok nem megyek szerintem sokra, és engem is zavarba ejt.
Szerintem ne próbáld meg végig venni a kb. 200 joyo kanjit és mindegyiknél külön-külön megtanulni az olvasatokat meg jelentésüket. Nem vagy kétlábon járó szótár.
Ha tankönyvből tanulsz, akkor foglalkozz a kanjikkal annál a leckénél, amelyben először előfordultak.
SZAVAK RÉSZEKÉNT tanulj írásjeleket, és csak azt az olvasatot tanuld meg, amelyik abban a szóban használatos. A SZAVAKAT kell tanulnod, nem a kanjikat. A kanji csak része egy-egy szónak vagy kifejezésnek. Pontosan ebből tudnád meg, hogy melyik olvasatát kell használni az adott szóban.
Ami az írásjelek alakját illeti, jó tudni a jelgyököt, de ha már jó pár tucat vagy néhány száz kanjit ismersz, akkor első pillantásra is tudni fogod, melyik része lehet a gyök. Nem árt, ha van egy táblázatod róluk, kb. 200 darab van (én kínait tanulok, de japánnal foglalkoztam korábban), a lista ráfér mondjuk 3-4 A4-es oldalra, tutti, hogy találsz még magyar oldalakon is egy nyomtatható verziót. Ezt néha előveheted, hogy legalább tudd, hogy néznek ki, nem kell ezt is "bemagolnod", a tanulás folyamán ezek ismerőssé válnak. A lista jó, ha tartalmazza, hogy melyik hány vonásból áll (ez a szótárkezelésnél lehet majd fontos, akár nyomtatott, akár digitális szótárad van) és azt is, hogy kb. mit jelent az a gyök (pl. víz, fa, tűz, nő, kéz, stb.).
Időnként pedig előveheted azokat a kanjikat, amelyeket ismersz és leírod vagy felidézed azokat a szavakat, amelyekben szerepelnek.
Kb. ennyi.
Szia!
Jelenleg egy magyar nyelven tudó tanulóknak készítek kanji tanulós weboldalt, amin már most megtalálhatsz egy csomó kanji tesztet természetesen magyarul. Lehet, hogy segít a tanulásban:
Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!