Miként praktikus kanji-t tanulni?
Én először is megtanulom leírni őket. Miközben írom, minden egyes íráshegy után elmondom az on és kun olvasatot is. Így az is megmarad egy kicsit.
Utána a szavakat tanulom meg, amikben használják. Ha ezeket sokat gyakorlom, akkor szintén megmarad mindkét olvasat. Egyébként ha meglátok egy kanjit, a kun olvasat ugrik be először, az on-bnak utána kell nézzek. De idővel, ha sokat használom, ismételek, akkor mindkettő megmarad.
Úgy nem tudnám megtanulni, hogy először mindkét olvasatot, aztán a szavakat. Még érdemes megjegyezni, hogy egy kanji mit jelent, úgy egyszerűbb tanulni.
Én a Writing Japanese with ease-ből tanultam.
Nem ajánlom, hogy kihagyd a szavakat, amikben van, mert akkor nagyon keveset ér az egész. Mondjuk az kun olvasatok azok általában magukban is szavak, de az on olvasat magában ritkán áll (persze egy-ként kanjinál előfordul), csak kombinációban van értelme.
De ha látsz egy összetett szót, akkor nem (feltétlenül) elég, hogy ismered a két kanjit külön-külön, hogy tud hogyan kell olvasni és mit jelent. Pl. 名刺 nem hiszem, hogy név/híres + szúr-ból rájössz, hogy ez a cégkártya.
Azokról nem is beszélve, amelyeknek több on olvasata is van, pl 日.
Én is hasonló cípőben jártam, ajánlatom hogy alapvetően csak azokat tanuld meg a kombinációkból, amelyeknek az összes kanjiját tudod. Néha egy-egy kiemelkedően fontos szót esetleg érdemes megjegyezni, de amúgy ne törödj azokkal, amiket nem ismersz. Én legalábbis így csináltam.
tangorin.com
yookoso.com
Ez a két oldal hasznos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!