Lenne ötletetek, illetve tanácsotok hogyan tudnám az angol igeidőket jobban elsajátítani?
Érettségi közelben vagyok, és sajnos az angol igeidők világában nehezen tájékozódom.. bármikor amikor beszélni próbálok azt sem tudom hogy mikor melyiket mondjam, amikor az érettségi feladatokat oldom ott is csak nézek nagyokat.. egyszerűen nem értem, és..összezavarodom. Valaki letudná nekem írni egy mondattal az összes igeidőt?
pl:
Mindennap eszek almát. (jelen)
Ettem almát tegnap. (múlt)
Enni fogok almát. (jövő)
Így valahogy..vagy adjatok bármi trükköt, vagy tippet vagy bármit!!! Előre is nagyon köszönöm! :)
azért ez ennél bonyolultabb! múlt, jelen, jövő időkön belül is több igeidő van, hisz ott a sima, a folyamatos, a csomó múlt idők, meg több féle jövő. az egyéb módbeli segédigékről nem is beszélve. Ha azt sem tudod, h pl múltat vagy jelent használj, hogy fogod megkülönböztetni a a múlton belül melyik múlt kell?
figyelj, erre nincs csodaszer. olyan nincs, h a tanár 4 évig küszködik, h megtanítsa a nyelvtant, és valaki majd a gyakorikerdeseken egy mondattal összefoglalja Neked, h megértsd. le kell ülni tanulni, beseggelni a szabályokat és sokat gyakorolni.
( a rendhagyó igék első múltjához annyi tippet, trükköt tudok mondani, h bontsd őket 10 soros versekre. és sokszor olvasd hangosan. egy idő után rögzül.)
Szia.
Neked is ajanlom, Tassy Sandor, Vidam angol nyelvtan c. konyvet. Ebbol menni fog. Nagyszeru konyv. Mindent vilagosan elmagyaraz.
Sok sikert.
Dohár Péternek van a Kis angol nyelvtan című könyve, az nagyon szépen, érthetően, ráadásul humorosan összefoglalja az igeidőket is.
Egyszerű jelen idő használata
(Rendszeres, általában végzett cselekvés: kb.: “szokott …-ni”)
I live in Budapest. - Budapesten élek.
You work in an office. - Hivatalban dolgozol. vagy: Ön hivatalban dolgozik.
The shop assistant works in a shop. - Az eladó egy boltban dolgozik.
The teachers teach. - A tanárok tanítanak.
The teacher teaches. - A tanár tanít.
The actor plays in a theatre. - A színész egy színházban játszik.
I am a policeman. - Rendőr vagyok.
We have got a car. - Van egy autónk.
We don’t teach in school. - Nem tanítunk iskolában.
He doesn’t play the guitar. - Nem gitározik. (t.i.: nem zenész)
Do they live in Chicago? - Chicago-ban laknak?
Do you work in a shop? - Boltban dolgozol? vagy: Boltban dolgozik Ön?
Don’t we work on Saturday? - Nem dolgozunk szombaton? (Tagadó kérdés!)
What do you do? - Mit csinálsz? (A második do itt főige! “Csinálni, foglalkozni vlm-vel”.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!