Segítenél? Hogy van ez a két mondat eszperantóul?
A nagy szállodák pincérei ismernek-e sok nyelvet?
Hogy történt, hogy ismét a testvéreid nélkül jöttél hozzánk?
nem tudom hogy jó-e ha megvan a megoldás az érdekelne
cxu kelneroj de grandaj hoteloj scias multajn lingvonojn nem tudom, hogy jó-e
Nekem még úgy rémlik, hogy a multa nem kap többes számot.
Lehet hogy hülyeség, de ez esetben:
"Cxu kelneroj de grandaj hoteloj scias multan lingvonon?"
A másik Google fordítóval, de bízom annyira a nyelvérzékemben, hogy így ránézésre helyes:
"Kiel okazis, ke vi revenis al ni, sen viaj fratoj?"
(Hogy a "sen viaj fratoj" elé kell-e vessző, és ha igen, miért, azt remélem megmondják nálam gyakorlottabb eszperantósok.)
Saját kútfőből úgy írtam volna:
"Kiel okazis, ke denove sen viaj fratoj(,) vi venis al ni?"
(Mintha ez jobban kiemelné, hogy "ismét a testvéred nélkül" -- ellentétben azzal, hogy "ismét jöttél".)
#2-es válaszban:
*multan lingvon.
Ha még aktuális, akkor én annyit szólnék hozzá, hogy szerintem ki kéne tenni a névelőket az első mondatban, mert névelők nélkül magyarra fordítva elég rosszul néz ki.
Cxu la kelneroj de la grandaj hoteloj scias multajn lingvojn?
A többes számot szerintem ki kell rakni, mert a nyelveket meg lehet számolni, de ebben nem vagyok biztos.
A második mondatot meg én is úgy írnám, ahogy már egyszer itt leírták. Nem a fordítós változat.
<< szerintem ki kéne tenni a névelőket az első mondatban, >>
Remélem erre tud szabályt valaki aki profi eszperantóul. Névelők nélkül általánosan szállodapincérekről van szó, nem konkrét szálodás konkrét pincéreiről, szerintem.
<< névelők nélkül magyarra fordítva elég rosszul néz ki >>
Már ne haragudj, de hogy jön ide az, hogy egy eszperantó szöveg hogy néz ki magyarra fordítva? :)
Lehetséges, hogy igazad van, de mivel nem fognak szerintem erre járni gyakorlottabbak, így az internetre kell bíznunk magunkat.
Itt az "Artikolo en diversaj lingvoj" alcím alatt úgy látom erről ír, de szeretném, ha leellenőriznéd, mert annyira nem vagyok jó.
Köszi a válaszokat mindenkinek.
A helyes megoldások:
Cxu la kelneroj de la grandaj hoteloj scias multajn lingvojn?
Kiel okazis, ke denove vi venis al ni sen viaj fratoj?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!