Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mit jelent ez a francia mondat?

Mit jelent ez a francia mondat?

Figyelt kérdés

Ez igazából egy párbeszéd.A szavak megvannak,de valahogy nem tudom felépíteni.

Romain:T´as vu le nouveau prof de chemie?

Simon: Non.On nouveau prof de chimie?Et Madame Lazote alors?

R:Elle est partie ou elle est malade,je ne sais pas.

Illetve,milyen kapcsolat ez? vous pouvez vous arreter

Nem értem ezt a sok voust és a couchez-cous,asseyez-vous(A mondat: Et on y va,asseyez-vous,couchez-vous,asseyez-vous....(Egy tesitanár mondja 2 gyereknek,akik büntetőkört meg feladatot,talán fekvőtámaszt kaptak,amiért beszéltek a párbeszéd szerint)

És a bon önmagában mit jelent?

2014. jan. 24. 23:06
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
37%

R: Láttad az új kémiatanárt?

S: Nem. Új kémiatanár? És Lazote-néval (vagy Lazote nénivel, de magyar szlengben lehet, hogy egyszerűen csak Lazote-tal) mi van?

R: Elfoglalt vagy beteg, nem tudom.

> „Illetve,milyen kapcsolat ez? vous pouvez vous arreter”

Nem tudom milyen kapcsolat, valami olyasmit jelent, hogy „abbahagyhatják”, „megállhatnak”.

> „asseyez-vous,couchez-vous,asseyez-vous...”

„Ül! Fekszik! Ül!…”

A 'bon' önmagában azt jelenti, 'jó'.

2014. jan. 24. 23:20
 2/12 anonim válasza:
Ez tuti a france euro express francia tankönyvbol van. Es az #1 kommentelonek helyes a forditasa.
2014. jan. 24. 23:28
 3/12 reptoid ***** válasza:
25%
Felszólító mód.
2014. jan. 24. 23:34
 4/12 anonim ***** válasza:
76%

Romain:T´as vu le nouveau prof de chimie? - Láttad az új kémiatanárt?

Simon: Non.On a un nouveau prof de chimie? Et Madame Lazote alors? - Nem. Új kémiatanárunk van? És Lazotné?

R: Elle est partie ou elle est malade,je ne sais pas. - Elment vagy beteg, nem tudom.

Kedves előző válaszoló, az "elfoglalt" "occupée" lenne.

A Madame Lazote már maga is egy csúfnév egy kémiatanárnak, az "azote" (l'azote) szó ugyanis nitrogént jelent. :)

A "couchez-vous" (feküdjetek vagy feküdjön le), az "asseyez-vous" (üljetek ill. üljön le) stb. visszaható igék, a franciában sokszor fogsz ezekkel találkozni.

A "voulez-vous" forma kérdő alak, úgy is lehetne mondani, hogy "est-ce que vous voulez", de a másik alak szebb és rövidebb is.

A "bon" csak így önmagában amolyan kötőszóféle, mint az angol "well" vagy a magyar "nahát akkor", "hát" stb.

"Vous pouvez vous arrêter" - szó szerint megállhattok, de itt azt jelenti, hogy "abbahagyhatjátok".

Itt is a visszaható forma található meg, "megállíthatjátok magatokat"

"On y va" - gyerünk, indíts, rajta stb.

2014. jan. 24. 23:44
 5/12 anonim ***** válasza:
21%

Ő… Lebuktam. Mindig kegyelem kettes voltam franciából…

De akkor már nem lehetne a „művészi” fordítás inkább Nitrogén néni, vagy a magyarban egy fokkal jobban hangzó Argon/Neon/Bór/Kén/Lítium/… néni?

„És Argon néni?”

2014. jan. 25. 00:03
 6/12 A kérdező kommentje:

Oké,köszönöm,mindenkit lájkoltam :)

Én most kezdtem a franciát :)

2014. jan. 25. 10:00
 7/12 reptoid ***** válasza:
Ha az asseyez-vous, couchez-vous és társaik ha nem felszólító módban vannak, megveszem a kalapom ;D
2014. jan. 25. 10:21
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Ehetsz valami finomabbat is, mint a kalapod...

Persze, hogy felszólító mód!

A kérdező viszont nem a mődot akarta tudni, hanem arról kérdezett, hogy miért használja a francia a "vous"-t ezekben a helyzetekben. Erre pedig a válasz a visszaható igeragozás...

Je ME lave,

Tu TE couches,

Il/elle se lève,

Nous-NOUS asseyons,

Vous-VOUS brossez,

Ils/elles SE morfondent stb.

Ezeken kívül persze máskor is használjuk az iyenfajta alakot, de erre még ráérsz.

2014. jan. 25. 12:04
 9/12 reptoid ***** válasza:
Persze, csak senki nem írta le, hogy felszólító módról van szó, egyesek meg úgy gondolták, nem jó a válaszom - nem feltétlen rád gondoltam -, nekik próbáltam üzenni, hogy az bizony felszólító mód.
2014. jan. 25. 12:32
 10/12 webnyelv ***** válasza:
Újabban miért pontoznak le itt mindenkit? :O
2014. jan. 26. 10:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!