Az angol nyelvben a You és Your jelentése miben tér el?
Sok mindenben. A 'you' az egy picikét nehezebb, mint a 'your', úgyhogy nézzük először a 'your'-t.
A 'your' az a 'you' személyes névmás birtokos esete. Az egyik fajta (neve 'possessive adjective'). Úgy használod, hogy 'your sg/sy', és ez azt jelenti, hogy a 'te valakid/valakijeid/valamid/valamijeid'. Ugyanúgy jelentheti azt is, hogy a 'ti valakitek/valakijeitek/valamitek/valamijeitek'. Ugyanúgy lehet magázás, azaz vagy az 'ön (és itt nem írom le újra)', vagy az 'önök (és itt sem)'.
A 'you' a személyes névmás E/2. és T/2. alakja, azaz 'te' és 'ti'. Ezen kívül magázásra is jó, azaz 'ön' vagy 'önök'. Jelentheti az embert is általánosságban.
Írtam egy párat, ennyire elég lesz egyelőre szerintem (ha komolyan gondoltad a kérdést).
Szerintem azért érdemes lenne megemlíteni:
you - alanyi, tárgyi és részes
(mivel az angolban ez nem különül el a tárgyitól)
tehát: te, téged, neked
your részletesen meg lett említve, yours-t is érdemes már szóba hozni, ami a "tiéd" (alanyi és tárgyi esetben is).
Nyilván ugyanezeket többesszámban is jelenti, illetve mivel angolban már nincs magázás/önözés, ezért azon alakjaival is párba hozható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!