Szerintetek hogyha felsőfokú nyelvtudással elmegyek az USA-ba tanulni, akkor mennyi idő kell ahhoz, hogy angolul álmodjak, gondolkozzak?
Hogy szinte már fel se tűnjön, hogy nem anyanyelvű vagyok. Elég jó nyelvérzékem van és természetesen egyedül megyek, tehát semmit nem fogok magyarul beszélni.
Tapasztalatokat is szívesen hallanék.
Úgy negyven éve beszélgetett Vitray egy professzorral. Olyan helyen élt az Államokban, ahol ő volt az egyetlen magyar. Rokonai nem voltak. Vagy ötven évig nem is hallott magyar szót, nem beszélt senkivel magyarul.
Mégis olyan szépen, tisztán beszélte nyelvünket, hogy semmi idegenség nem volt benne.
Természetesen nem is álmodik más nyelven.
Egy három hónapja kint levő ifjú titán ugyanebben a beszélgetésben telenyomta a beszédét oh veel, tsináltam bísznisz júeszéj, ó jeee, s mentem naty szoszieti blablabla.
Hát ennyi. Az usákokat nem nagyon érdekli az akcentus. Ott senki nem őslakos.
Nekem szokott ilyen lenni angolul és németül is, nem kellett ehhez külföldre menni, csak sokat olvasni/hallgatni a nyelveket. Most a spanyollal csinálom ugyanezt.
Viszont számolni rendesen csak magyarul tudok, szerintem az az, ami lehetetlen. :D
Hét szerintem pedig számolni (mármint fejben, gyorsan műveleteket végezni, nem pedig 1, 2, 3...) nagyon nehéz idegen nyelven, mert a számolás egy absztrakció, ott inkább "érzi" az ember.
Nekem, ha azt mondják, hogy eintausendsechshundertsiebenundzwanzig mal hunderttausendzweihunderfünf, akkor lassabb vagyok, mintha magyarul mondanák ugyanezt...
Pedig német nemzetiségiben végeztem.
De lehet, hogy simán hülye vagyok, és itt rajtam kívül csak tökéletes emberek vannak. :D
Németben nem vagyok otthon, de meggyőződésem, hogy fejben azért jobban "pörög" a dolog, mint így, leírva :)
Mondom még egyszer, amióta beszélem ezt a két nyelvet, soha nem okozott gondot se oroszul, sem angolul számolni. Igazából az dönti el, hogy milyen nyelvi környezetben vagyok épp az adott pillanatban.
"De lehet, hogy simán hülye vagyok, és itt rajtam kívül csak tökéletes emberek vannak. :D"
Ezt csak most olvastam hozzá. Figyelj, nem állt szándékomban sem felvágni, sem megsérteni téged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!