Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Recommend után mikor van...

Recommend után mikor van gerund vagy to + inf? Hasonló az esete a suggest-hez?

Figyelt kérdés

2013. okt. 20. 22:27
 1/6 anonim ***** válasza:
Leginkább főnév áll utána, ami lehet gerund is. Infinitív nem nagyon.
2013. okt. 20. 22:35
 2/6 anonim ***** válasza:

Lehet to-val vagy to nélkül is:

I recommend (you) (to) walk more

Vagy that-es mellékmondattal:

I (would highly) recommend that you walk more

Többet sétálj.

2013. okt. 20. 22:45
 3/6 anonim ***** válasza:

Ja jó, az nekem subjunctive, de formailag tényleg megegyezik a bare inf-el. Én a fullra gondoltam, mert az volt a kérdésben. És az jóval ritkábban használatos.

[link]

2013. okt. 20. 22:49
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Ezek szerint nem követek el nagy hibát, ha egy szerkezetet kiválasztva használok?

Nyelvvizsgán érdekes lehet?

2013. okt. 20. 23:09
 5/6 anonim ***** válasza:
A lényeg hogy ne ing-es legyen.
2013. okt. 21. 00:59
 6/6 anonim ***** válasza:

"A lényeg hogy ne ing-es legyen."

Ezek szerint az idézett Oxford szótár szerzői rosszul tudják, a kis buták. Mert ilyet írnak: "recommend (somebody) doing something He recommended reading the book before seeing the movie."

És amit először írtál "I (would highly) recommend that you walk more" az tényleg nem infinitive, hanem subjunctive, hiszen előtte ott az alany.

Ha szembeállítjuk az "advise"-zal és a "let"-tel, mondjuk 3. személyben, akkor szépen látszik.

I recommend that he walk more. (alany+subjunctive)

I advise him to walk more. (tárgy+full inf)

I made him walk more. (tárgy+bare inf)

2013. okt. 21. 09:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!