Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan hívják nyelvtanilag a...

Hogyan hívják nyelvtanilag a számnevek kétféle alakját? Egy, egyes, kettő-kettes, három-hármas, négy-négyes stb.

Figyelt kérdés

2013. okt. 6. 19:36
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Továbbra sem tudom, és azzal sem értek egyet, hogy jelző. Persze ha egy nyelvtankönyv írja, akkor elhiszem, de az itt elhangzott érvelés szerintem teljesen rossz. Egy számra vonatkozó jelző lehet az, hogy páros, egész, szép, szerencsés, stb. De az, hogy kettes szám a kettes számot jelzi, az olyan mintha azt mondanád, hogy Béla az egy jelző, mert a Béla ember a Béla embert jelzi. Sőt még annál is rosszabb, mert szerintem a kettes az kettes önmagában, azaz a kettes kettes.
2015. jún. 3. 10:45
 12/13 anonim válasza:

1.Határozott számnêv:

-tőszámnêv

-törtszámnêv

-sorszámnêv

2. Határozatlan számnêv.

2017. aug. 31. 01:52
 13/13 anonim válasza:
Az orosz tanárom gyüjtőszámnévnek nevezi talán, de nem biztos. Bár az szerintem az öten, hatan, egyedül(?)... de nem. Lehet hogy ez is az, meg az is.
2021. máj. 18. 00:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!