Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Amerikai angolul ez helyes?

Cristo kérdése:

Amerikai angolul ez helyes?

Figyelt kérdés
Ezt mindíg is meg akartam volna kérdezni, hogy van a brit angolban az a kifejezés, hogy: I have got... (rövid alakjában: I've got...), és a szótárban a get harmadik (Present Perfectes) alakja a "got", de emellett ott van, hogy amerikai angolban a "gotten". Akkor ezek szerint az amerikai angolban ha valaki birtokol valamit, akkor úgy kell mondani, hogy: I have gotten.... ???

2013. aug. 27. 10:31
 1/5 doracell ***** válasza:

Igazából a birtoklásra pont nem nagyon használják az am. angolban ezt a szerkezetet.

Ami a britben 'I've got sg', az az amerikaiban 'I have sg', ha azt jelenti, hogy van valamim.

'I've gotten sg' azt jelenti, hogy kaptam vagy szereztem valamit. Brit angolban ez ugyanúgy hangzik, mint a birtoklás, nyilván a szöv.körny pontosít rajta.

2013. aug. 27. 10:46
 2/5 anonim ***** válasza:

Amerikai angolban: get got gotten

Valszeg ezért használják ritkábban.

2013. aug. 27. 11:04
 3/5 A kérdező kommentje:
De ha kapok vmit, akkor az I've gotten-t kell használnom ugye? Akkor köszi mindent. Csak ennyi lett volna. :)
2013. aug. 27. 11:09
 4/5 anonim ***** válasza:

Szabály amit olvastam azt írta hogy ha kapsz valamit és ha valamivé válsz :)

GB I have got a new dog

US I have gotten a new dog

GB I have got short brown hair

US I have short brown hair

GB I've got sick of your constant bickering

US I've gotten sick of your constant bickering

Csomó Amerikai kommentet olvasva mind írja hogy úgy helyes az amerikai angolban ha a past participle-nek a got helyett ami brit angolban jellemző a gotten-t használják ami csak részben igaz egy kicsit eltúlozzák hogy milyen gyakran használják meg hogy minden esetben azt kell használni. Én az amerikai angolt szeretem és preferálom is így azt a fajta kiejtést és szövegértést gyakoroltam be. Rengeteg amerikai filmet, sorozatot, dokumentum filmet , néztem/nézek, de azért annyira nem hú de jellemző hogy lecserélik got-ot a gotten-ra Inkább csak ilyen megszokott sablonoknál/formáknál veszem észre pl What's gotten into vagy I've gotten into you ............... ez olyan mint például If I were you hogy sablon és ezt így mondjuk ez így is marad sosem lesz a What's gotten into you -ból what's got into you mert ez így lett megszokva

2013. aug. 27. 12:54
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi. :)
2013. aug. 27. 15:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!