Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Milyen szerkezet ez? (Angol)

Milyen szerkezet ez? (Angol)

Figyelt kérdés

"Obviously, having just started my life proper, i havn't seen history in any use yet... in real use."

Az első tagmondatra lennék kíváncsi. Alany nélkül áll és have+ing-el kezdődik és harmadik alakot használ utána, mit akar ez jelenteni? Vagy milyen nyelvtani szerkezet ez? Nagyjából sejtem mit akar mondani vele, mégis homályos maga a szerkezet. Helyes így egyátalán? Megfigyeltem, hogy gyakran használják. Aki érdemben tud segíteni annak nagyon hálás lennék:)

2009. okt. 29. 02:57
 1/4 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
58%

"Obviously, having just started my life proper..."

azért nincs alanya mert ez az egész csak egy módhatározói mellékmondat, mintha csak egy szó lenne a mondat elején.

(...megfelelően elindítva az életemet...)

Nem értek hozzá, talán ez a gerund vagy mi.

2009. okt. 29. 08:59
 2/4 anonim ***** válasza:
58%
igen ez a gerund, az alany ugyanaz mint a másik tagmondatban vagyis jelen esetben 'én'. a gerund mindig egy másik tagmondattal áll és annak az alanyára vonatkozik
2009. okt. 29. 09:43
 3/4 anonim ***** válasza:

Nem gerund, hanem present participle. Úgy lehet felismerni, hogy -ván, -vén-nek fordítod. Utána magyarosítsd persze.

Nyilvánvalóan megfelelő módon "elkezdvén" az életemet,...

magyarosítva: elkezdtem az életemet.

A második tagmondat alanya vonatkozik ide is.

2009. okt. 29. 13:48
 4/4 anonim ***** válasza:
78%

Egyidejűséget fejez ki a Present Participle: Entering the room I heard a woman scream. Miközben beléptem a szobába, hallottam... Tehát ugyan múlt idő, de a két alany megegyezik, és egyszerre történt a két cselekvés.

A másik a Past Participle: Having met her, I'm sure we will get on well. Itt két különböző idősík van, miután láttam, biztos vagyok benne... Ennek képzése a having+a have vonzata, vagyis a 3. alak. Ez a formális nyelvhasználatra jellemző.

2009. okt. 29. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!