Tavaly tavasszal érettségiztem. Lehet ehhez most (egyetemistaként) utólag újabb tárgyat hozzávenni? (egy nyelvi emeltről lenne szó, nyelvvizsga kihelyettesítésére)
Amikor érettségiztem, akkor ugye megvolt, h milyen tárgyak kerültek be az érettségi-bizonyítványba (amikből akkor érettségiztem, vagy amikből előtte előrehozottan). Ugyanakkor most jól jönne nekem, ha lenne még egy meghatározott nyelvből egy középfokú nyelvvizsgám; és mivel a rendes nyelvvizsgáért fizetni kell, az érettségiért meg nem, ezért szívesebben tennék ebből a nyelvből is előrehozott érettségit (emeltről lenne szó), mint h egy nyelvvizsgára fizessek be belőle. (Ez kedvezőbb lenne nekem anyagilag...)
És az a kérdés, h ezt így lehetne-e utólag, h már ugye leérettségiztem, és egyetemista vagyok... Mert fél füllel hallottam annak idején vmi olyat, h utólag is lehet érettségizni, de nem tudok semmi pontosat...
(Csak a tervezgetés szintjén van a dolog, szal nem olyan gáz az se, ha nem lehet... Csak így gondolkozgatok, h hogy lehetne csinálni a dolgaimat. xD)
Itt van minden leírva: [link]
Az emelt szintű érettségi jelenleg 25 ezer forint, ha még ősszel mész; jövőre lehet, hogy több lesz. Kiegészítő érettséginek hívják, ha még egyáltalán nincs vizsgád abból a tárgyból, és szintemelőnek, ha középszintű vizsgád van.
Az érettségi természetesen mindig pénzbe kerül, nem is kevésbe, hiszen rengeteg ember dolgozik a lebonyolításán elég sokat, anyagigénye van, teremigénye van stb. Csak ezt a sok pénzt egy ideig az állam fizeti a vizsgázók helyett, aztán meg már nem.
"Viszont, ha szintemelővel csinálod, akkor már a középfokú úgy tudom, hogy érvényét veszti és onnantól az emelt szintű számít."
Ez nem igaz, jobban belegondolva nem is lehet igaz, hiszen ahhoz az érettségi bizonyítványból kéne kihúzni az érvényes tárgyat. Minden letett érettségi érvényes, ami nem elégtelen.
"Egyébként meg csak akkor kapsz nyelvvizsgát is, ha az emelt szintű érettségin elérsz x %-ot." - hát jó, am ilyen alapon a nyelvvizsgán is csak akkor kapsz nyelvvizsgát, ha elérsz x %-ot... xD
Én mindenképpen csak tavasszal mentem volna, mert leghamarabb akkorra tudnám olyan szintre hozni... De ugye számít az, h mennyire intenzíven tanulom addig is... Ezért jó előre kitűzni a célokat, ahhoz pedig kell tudni a lehetőségeket... xD (Sok időm am nincs rá egyetemistaként.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!