Tavaly tavasszal érettségiztem. Lehet ehhez most (egyetemistaként) utólag újabb tárgyat hozzávenni? (egy nyelvi emeltről lenne szó, nyelvvizsga kihelyettesítésére)
Amikor érettségiztem, akkor ugye megvolt, h milyen tárgyak kerültek be az érettségi-bizonyítványba (amikből akkor érettségiztem, vagy amikből előtte előrehozottan). Ugyanakkor most jól jönne nekem, ha lenne még egy meghatározott nyelvből egy középfokú nyelvvizsgám; és mivel a rendes nyelvvizsgáért fizetni kell, az érettségiért meg nem, ezért szívesebben tennék ebből a nyelvből is előrehozott érettségit (emeltről lenne szó), mint h egy nyelvvizsgára fizessek be belőle. (Ez kedvezőbb lenne nekem anyagilag...)
És az a kérdés, h ezt így lehetne-e utólag, h már ugye leérettségiztem, és egyetemista vagyok... Mert fél füllel hallottam annak idején vmi olyat, h utólag is lehet érettségizni, de nem tudok semmi pontosat...
(Csak a tervezgetés szintjén van a dolog, szal nem olyan gáz az se, ha nem lehet... Csak így gondolkozgatok, h hogy lehetne csinálni a dolgaimat. xD)
De mért ne számíttathatnám am be? Attól függetlenül középfokú nyelvvizsgának számítana, h utólag tettem, nem? Amire én szánnám ezt, ott meg egyszerűen a pontszám kéne abból, h van nyelvvizsgám (ill. h több nyelvvizsgám van -> több pont)... Nem újra felvételizni akarok, vagy ilyesmi...
De csak kérdezem... xD
De ez alapján mégis max. csak akkor érné esetleg meg, ha annyival olcsóbb lenne, mint a nyelvvizsgák...
(Am meg ez max. 2014. tavaszán lenne nekem aktuális, mert addigra tudnám úgy felhozni ezt a nyelvtudásomat... Még nagyon nem vagyok középfokon vele... xD De ettől is függ, h mennyire intenzíven tanulom...)
Pedig tényleg pénzbe kerül, ezt én is tanúsíthatom. Ha a közoktatásban tanulnál, tehát egy középiskolával állnál jogviszonyban pl. OKJ-s szakmát tanulnál, akkor ingyen lenne, de ha a felsőoktatásban tanulsz, akkor már fizetni kell akkor, ha érettségizni szeretnél valamelyik tárgyból. Én egyetemre járok, érettségit szerettem volna németből is, és a sima középfokú 15000 forint volt, a felsőfokú szerintem min. 2-3-szor ennyibe kerül, de ennek azért nézz utána.
Szerintem, ha a nyelvvizsgáért fizetsz az már jobban megéri.
Nincs belőle középszintűm...
De egyébként csak az emelt szintű számít középfokúnak (nem felsőnek!), ha középszintű meg semmilyennek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!