Gondot jelent megértés szempontjából, ha a ð-t
d-nek ejtem?
Figyelt kérdés
Angolt tanulok autodidakta módon.
Az θ hang kiejtésével nincsen gondom, de amikor angol nyelvű videókat nézek, akkor a ð-t sokszor d-nek hallom. Itthon szoktam gyakorolni a ð nyelvkidugós változatát, de a legtöbb esetben úgy érzem, hogy ez a nyelvkidugós változat sokszor a beszéd folyamatosságát szakítja meg, ha viszont d-nek ejtem a ð, az sokkal folyamatosabbá teszi a mondókámat. Meg abban sem vagyok teljesen biztos, hogy hogyan kell ezt a hangot kiejteni. Néztem már róla videókat, de valahol úgy ejtették, hogy kidugták a nyelvüket és z-t ejtettek vagy w-t, de olyat is láttam amelyikben egyszerűen dz-nek ejtették, meg olyat is amiben nem is dugta ki a nyelvét hanem csak a felső szemfogai belsőfelületéhez szorította.. Most akkor melyik? Van valami trükkje a kiejtésének?
Ha a zöngétlen változat kiejtésével nincs gondod, akkor elvileg a zöngéssel sem kéne, hogy legyen. A nyelvednek ugyanott kell lennie (a felső metszőfogaidnál, nem kell kidugni a szádból), a különbség nem itt keletkezik, hanem a hangszálaknál. Ugyanaz a különbség, mint az sz és a z hangok között.
2013. júl. 23. 12:54
2/10 anonim válasza:
Ezt kb. eleve sehol nem is tanítják meg, csak egyetemeken. Én kéttannyelvűbe jártam, de gőzöm nem volt egyetemig, hogy a ð az nem d, vagy a th nem f vagy t. De mivel Gyakorlatilag nem is okoz félreértést, ha nem ejted ki fonetikailag helyesen ezeket, legfeljebb látják, hogy akcentusod van, amit amúgy se nagyon lehet eltüntetni nem anyanyelviként. Akkor van baj, ha vki a think-et "szink"-nek ejti, mert ez máris félreértést eredményez. Az már szomorú, hogy még angol szakon is vannak ilyenek.. xD
2013. júl. 23. 13:26
3/10 anonim válasza:
Nem! Láttam nemrég egy videót, ahol a brit dialektusok lettek összegyűjtve! :D hát... ezután én már nem görcsölök a kiejtésen :D
2013. júl. 23. 14:19
4/10 anonim válasza:
Én sosem néztem utána szótárban, hogy mit hogyan kellene kiejteni. Ellenben rengeteg filmet, sorozatot, tv műsort néztem angol nyelven és megragadt, hogy mit hogyan kellett kiejteni és egy idő után még ismeretlen szavaknál is majdnem biztosan tudni fogod, hogy mi a helyes kiejtés.
2013. júl. 23. 15:25
5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat! Remélem jön még.
2013. júl. 23. 22:48
6/10 anonim válasza:
igen, gondot, pár példa, hogy miért ne d-nek ejtsd:
d ð
doze those
day they
dare there
den then
dough though
Na, most lehet megint jönni azzal, hogy az angol jaj de könnyű nyelv :D
2013. júl. 24. 02:39
7/10 anonim válasza:
6: de ezek pont olyan szavak, amiknek jelentése a szövegkörnyezetből egyértelműen kiderül a szófajuk miatt. Viszont az "I think" - /θink/ vagy "szink" kiejtésénél a második azt jelentené, hogy én süllyedek..
2013. júl. 24. 11:41
8/10 anonim válasza:
előző, neked mindegy, hogy szár, vagy sz.ar??
2013. júl. 24. 16:54
9/10 anonim válasza:
De fogd már fel, hogy amiket felsoroltál, azok különböző szófajúak, és ezért nem lehet összekeverni. Nincs olyan, hogy "day are fat", csak olyan, hogy "they are fat", nincs olyan, hogy "good old theys", csak hogy "good old days". Komplementáris disztribúciónak hívják asszem :D Magyarban a szár meg a szar ua. a szófaj
2013. júl. 24. 21:45
10/10 Andrasegon válasza:
Persze, nagyon sokszor megúszod, ha rosszul ejted, de ha igényes vagy, akkor jól ejted.
az említett differencia magyarban 'csak' beszédhiba (pöszeség), de angolban valóban jelentést különböztet meg
ha egy rövid mondatban minden szóban ejtesz egy hasonló 'apró' hibát, végül az egész mondatot nem értik, meg. Ha fontos mondat lett volna, és nem jelzik, h nem értettek meg, akkor nagy baj is lehet belõle ...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!