Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » FRANCIA. Mikor kell anyagnével...

FRANCIA. Mikor kell anyagnévelőt, és mikor határozott/határozatlan névelőt használni?

Figyelt kérdés

Nem értem, hogy hogyan tudom megkülönböztetni azt a helyzetet, amikor sima névelőt, vagy anyagnévelőt kell használnom. Elmagyarázná vki?

Illetve mit értünk elvont fogalom alól?

2013. júl. 15. 14:34
 1/2 A kérdező kommentje:

Az utókornak, hasznos: [link]

:) jó nyelvtanulást.

2013. júl. 15. 15:00
 2/2 anonim ***** válasza:

Mivel én nem Magyarországon tanultam a francia nyelvet, ez az "anyagnévelő" vagy "sima névelő" nekem kicsit ködös...

Tudnál mondani konkrét példákat?

Egyébként ezt találtam, talán ismered is:

"Az anyagnévelő

Magyarban nem használjuk, franciában az elvont és megszámlálhatatlan főnevek elé kell kitenni. Többes számú alakja nincs, hímnemben du, nőnemben de la, míg magánhangzóval kezdődő főnév esetén mindkét nemben egyes számban de de l'.

Amennyiben az anyagnévelőt megkövetelő főnév előtt közvetlenül áll a de elöljárószó (ige vagy melléknév vonzataként), akkor összevonás nem lehetséges, és a de névelő kerül a főnév elé, pl.: "Le ciel est couvert de nuages" ["Felhős az ég"], ahol a de + des nuages eredménye a de nuages szerkezet (megj.: a határozatlan névelőt megtartjuk, pl.: "J'ai besoin d'un conseil" ["Egy tanácsra van szükségem"]).

Mindig a de névelő kerül a főnév elé az alábbi esetekben:

- Határozószók után: beaucoup de [sok], trop de [túl sok], autant de [(ugyan)ennyi/(ugyan)annyi], peu de [kevés], plus de [több], assez de [elég], moins de [kevesebb], stb. Pl.: "On a plein d'argent" ["Nagyon sok pénzünk van"].

- Főnevek (mely általában mennyiséget jelöl) után: un kilo de [egy kiló], une heure de [egy óra], un morceau de [egy darab], une bouteille de [egy üveg/palack], une tranche de [egy szelet], un paquet de [egy csomag], une goutte de [egy csepp], stb. Pl.: "Je voudrais une tranche de jambon" ["Egy szelet sonkát kérek"]."

Többet erről itt:

[link]

2013. júl. 19. 07:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!