Ha megcsinálom a PONS-sorozat egyik kezdőknek szánt kiadványát (olasz) mennyit kell még tanulnom utána, hogy eljussak kb. középszintre?
Középszintre vagy középfokra? Középszint az érettségi, ami egy alapfokú nyelvvizsga szintjén van. De gondolom középfokra gondoltál.
Hát nézd, én épp ebből a könyvből tanultam és épp olaszt. A kezdőknek csomagot nagyon jónak találom, jó történetei vannak, könnyen átlátható, jó feladatokkal. Azonban nem nagyon visz tovább egy A2-es szintnél. Lefedi az alapokat és ennyi. Azokat viszont tényleg jól. Utána, ha mondjuk megveszed a Progetto italiano B1-B2 kötetét, az úgy jó lenne. A haladó változatát a PONS-nak semmiképpen sem ajánlom, én most abból tanulok, de botrányosan rossz. Friss kiadás, még nem javították át, emiatt tele van nyomtatási hibákkal, ami a kisebbik probléma, tekintve, hogy minimum 1 szintet kihagy, egy csomó mindent nem lehet érteni, nincs hozzá szó szedet és egy nagy halom olyan kifejezést használ, ami már rég kiment a köztudatból. Tudom, mert én tanárral dolgozom fel és ő is sokszor elcsodálkozik, hogy hát ez és ez az olvasmány messze nem középfok, attól sokkal nehezebb, meg sok mindent irodalmi nyelven ír, vagy nem is tudom és tiszta érthetetlen. A kezdőknek csomagot jól összerakták, azt tényleg ajánlom, de a haladóknak változatot semmiképpen se vedd meg.
teljesen egyetértek az elsővel.
Ha csak abból tanulnál, nem lenne elég szókincsed, hogy megértsd a középszintű érettségi feladatsort, de a többi feladatot se tudnád megoldani!
Hát annyit, hogy legalább B1-es, de inkább B2-es könyvet még vegyél át.
De azért még ez sem elég, fogalmazásírást (levelek, +fordítás) nyelvtant is be kell gyakorolni, magnóhallgatást, szövegértést, szókincset fejleszteni (ha már megérted egy újságcikknek a lényegét, az jó).
Emelt szinten meg már egy folyékony tudás elvárható, írásban, szóban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!