Német! Hogy mondják németül a "miattad" vagy "miatta" kifejezést?
Figyelt kérdés
Wegen dich? vagy micsoda?2009. okt. 11. 20:55
2/12 anonim válasza:
Ha egész mondatot irtál volna könnyebb lenne segiteni, igy csak annyi, hogy jó lesz az!
3/12 anonim válasza:
Deinetwegen
Ihretwegen
Rendhagyó ragozás!
4/12 anonim válasza:
Miattad vagyok boldog. Wegen dir bin ich froh. (kiemeléssel)
5/12 A kérdező kommentje:
köszönöm!
nincs mondat, csak kiváncsiság
2009. okt. 11. 21:54
6/12 anonim válasza:
A "wegen dir" nem jó, mint irtam, a németben ez nem szabalyosan van képezve, ezért "deinetwegen" helyesen!
7/12 anonim válasza:
Nem értek veled egyet, ugyanis, én átvettem és tanultam a német nyelv összes nyelvtanát, de ilyenről még életemben nem hallottam.
8/12 anonim válasza:
Viszont én itt élek NO-ban már több, mint 20 éve és itt javitottak ki a tanárok, hogy igy helyes.
9/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm még egyszer.
2009. okt. 12. 20:15
10/12 anonim válasza:
Seit längerem geistert in meinem sozialen Umfeld die Meinung umher, dass die Formen "wegen dir"/"wegen ihr"/"wegen ihm" usw. falsch seien und stattdessen einzig die zusammengesetzten Formen, also "deinetwegen"/"ihretwegen"/"seinetwegen" korrekt sind.
In meiner etwas betagteren Duden-Ausgabe von 1996 fand ich aber neben den zusammengesetzten Formen auch die Form "wegen dir" als richtige Schreibweise mit dem Dativ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!