Luxemburgban franciául, németül vagy luxemburgiul beszélnek?
A "Letzelburgisch" a népnyelv
(Hivatalos nyelv nyilván valami más)
Gondolom a francia
Jó, most ezt nevezhetjük "luxemburgi nyelv"-nek (ezek szerint nevezik is), de attól még szerintem h*lyeség. Ez nem annyira egy külön nyelv, sokkal inkább a német egy "alfaja", egy dialektus, keverve a franciával.
Úgyhogy ezt szerintem külön nem is tanítják Budapesten (meg máshol se, legalábbis Magyarországon). Szóval szerintem nyelviskolában külön nem fogod tudni megtanulni ezt az "egyveleg-nyelvet", csak akkor tudnád, ha olyan nyelvterületre mennél, ahol beszélik. Legalábbis szerintem.. persze azért neten utána tudsz nézni, mondjuk úgy, hogy "luxemburgi nyelv oktatása Budapesten" vagy valahogy hasonlóképp. :)
Van luxemburgi nyelv. Újabb bizonyíték:
'Luxemburgban három hivatalos nyelv van: a francia, a német és a luxemburgi. A közoktatás során mindhárom nyelven tanulnak a diákok különféle tantárgyakat'
Én nem azt cáfoltam az előző válaszomban, hogy nincs luxemburgi nyelv, csak nyelvészetileg mentem bele kicsit. :)
Legalábbis az én véleményemet írtam le.
De az, hogy luxemburgit tudsz-e tanulni vagy sem, abban nem vagyok biztos. Szerintem külön nem oktatják itt, vagy ha netán mégis, akkor is nehézkesebb a megoldása szerintem. Mármint ami a tankönyvet illeti, az biztos. De nézz utána interneten. :)
"2010-ben a lakosság 43,1%-a külföldi volt (összesen 216 400 fő). A külföldiek közül a legnagyobb arányban a portugálok (79 800 fő, 15,9%), franciák (29 700 fő, 6%), olaszok (18 200 fő, 3,6%), belgák (16 700, 3,3%) és németek (12 000 fő, 2,4%) vannak jelen az országban.f [2].
Nemzetiségre való tekintet nélkül a lakosság 77%-a beszéli a luxemburgit anyanyelvi szinten, 13% pedig második nyelvként. A francia nyelv esetében ez 6% és 90%, a német esetében 4% és 88%, az angol esetében 1% és 60%."
Voltam Luxembourgban kb. négy évvel ezelőtt. Hivatalokban, üzletekben és a lakosság körében is remekül boldogultam a francia nyelvvel, amit kivétel nélkül mindenki megértett.
A fönti linkből egyébként világosan kitetszik, hogy VAN luxemburgi nyelv.
Még egy érdekes link:
"Luxemburgban három hivatalos nyelv van: a francia, a német és a luxemburgi. A közoktatás során mindhárom nyelven tanulnak a diákok különféle tantárgyakat, s az angol tanítását is korán kezdik. Ennek megfelelően az országban a földművesek vagy a takarítónők is alapból beszélnek három-négy nyelvet."
Hiába kerestem azonban a neten magyarországi nyelvtanulási legetőséget a luxemburgi nyelvre, nem találtam sehol...
"
*lehetőséget.
Bocsánat, kedves 6. válaszoló, most látom, hogy te is ezt a kinket adtad meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!