Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Érdemes kínaiul tanulni?

Érdemes kínaiul tanulni?

Figyelt kérdés
Vagy inkább orosz, német?

2013. máj. 1. 12:23
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Köszi!
2013. máj. 2. 13:48
 12/20 anonim válasza:
Melyik suliba mész? Vagy melyik suliba tanulsz?
2013. máj. 2. 18:57
 13/20 A kérdező kommentje:
Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szeged
2013. máj. 2. 19:16
 14/20 anonim válasza:
Ajánlom a kínait, ha középiskolában tanulod 2-3 évig, az rengeteget jelent később. Szegeden egyébként úgy tudom, hogy fejlesztések folynak ilyen téren, tehát lesznek intézmények, amik a kínai nyelvet tanítják. Abban igazad van, hogy németül sokan beszélnek, éppen emiatt tudnál nagyot szakítani a kínaival. Mert bár még nincs kiforrt technikája a tanításának, de fontos nyelv, nemcsak akkor, ha levest akarsz árulni. Én tanultam kínait, szóbeli középfokúm is van, ha kell, még segíteni is tudok, ha úgy érzed, írj nyugodtan :)
2013. máj. 26. 00:20
 15/20 anonim válasza:
10 v múlva senkit sem fog érdekelni a Német, meg Orosz. Mindenki kínaiul, japánul vagy Koreaiul fog tanulni.
2013. júl. 21. 15:13
 16/20 anonim ***** válasza:
Kinaban nem fogsz semmire menni azzal a kinaival, amit Magyarorszagon tanitanak. Max. szabalyos irodalmi kiejtessel es lassan beszelo kinaiakat fogsz megerteni. Csak Kinaban vagy kinaiak kozott lehet rendesen kinaiul megtanulni, ez nem egy olyan nyelv, amit egy kozepiskolaban heti 3 alkalommal 4 ev alatt "kozepfokura" lehet fejleszteni.
2013. júl. 22. 10:53
 17/20 anonim válasza:
Hogyha még otthon foglalkozik vele és sok rádiót és tv-t néz, szerintem simán. Nem olyan nehéz a Kínai mint azt mindenki hiszi. Kérdezz meg egy nyelvtanárt!
2013. júl. 22. 12:16
 18/20 anonim ***** válasza:

Nem kell nyelvtantanárt megkérdeznem, beszélek kínaiul. De megmondom, hogy az a kínai, amit évekig tanultam nyelvkönyvekből, tévéből, nyelvtanártól nagyon kevés alapot ad ahhoz, hogy Kínában meg is értsd, amit körülötted beszélnek. A legtöbb nyelvkönyvvel pedig az a baj, hogy kezdőknek vagy középhaladóknak szól, afölött nincs semmi, amire támaszkodhatnál.

Akik anno velem jártak kínaitanfolyamra, nagyrészt képtelenek voltak megtanulni a kiejtést, ami miatt nem értették meg őket a kínai évfolyamtársak őket, hatodjára sem, ha akartak mondani valamit. A tapasztalat azt mutatja, hogy a tanár egy bizonyos szintig igyekszik javítani a nyelvtanulók kiejtését, de nem öli bele az összes energiáját, hogy anyád helyett anyád legyen és megtanítson megkülönböztetni olyan hangokat, mint (pinyin) ch, zh, j, q, stb. Vagy az -eng, -ang, az -i és -e közötti különbséget. Ha ezeket vagy a tónusokat a tanár nem tanítja meg és nem "veri" ki a tanulókból, akkor semmi értelme. Van itt egy szintén külföldi kollégám, aki (engem megirigyelve...) szintén próbál kínaiul tanulni, de ha bepróbálkozik valamivel, a kínai munkatársak is csak nagyra nyílt szemekkel és egy kétes mosollyal néznek rá, mert lövésük sincs, mit akar mondani, akárhanyadjára mondja el (úgyanúgy rosszul).

Bohóckodásnak jó egy kínai nyelvtanfolyam, de ott nem fognak megtanítani rendesen kínaiul olyan szinten, hogy az használható nyelvtudás legyen, pláne Kínában. Aki rendesen meg akar tanulni kínaiul, az minden szabadidejét rááldozza, majd "élesben" a helyszínen tanulja azt, amit könyvből nem lehet.

2013. júl. 22. 14:15
 19/20 anonim válasza:

Én nem tudom, nekem sosem volt bajom a kiejtéssel egyik nyelvben sem. Szerintem egy magyarnak sokkal könnyebb megtanulni egy másik nyelv kiejtését, mint bármelyik másik népnek.Amikor én először hallottam a kínai kiejtést egyből beleszerettem.

A magyar Egyetemi segédanyagok szemetek. Viszont a Mandarin kínainak a nyelvtanát, még a leglustább ember is megtudja tanulni 3 hónap alatt, ezt letudva szerintem van ideje a embernek a kiejtését gyakorolni.

2013. júl. 23. 21:20
 20/20 anonim ***** válasza:

Ha a nyelvtan és a kiejtés is olyan egyszerű lenne, rengeteg embernek kellene tudnia kínaiul. A tapasztalat szerint a kezdőknek indított nyelvtanfolyamokon rengetegen morzsolódnak le.

A kiejtésben pedig szinte nincs olyan anyanyelv, ami előnyt jelentene, a magyar legalábbis biztosan nem, esetleg a vietnami. A hivatalos kínai sztenderd kiejtése több, nagyon hasonló zöngés-zöngétlen mássalhangzópárra épül, ezek mellett kb. 18 különféle magánhangzó (ebbe nem számoltam bele a diftongusokat, a félreértés elkerülése miatt mondom), - a tónusokat pedig még nem is vettük figyelembe akkor. A magyar beszélőknek több olyan réshangot is meg kell tanulnia, amelyeknek csak nagyon erőltetett megfelelései vannak a magyarban: pl. a pinyin j- nem azonos a magyar dzs hangzóval, a pinyin z- a magyar dz hangzóval, a ch- a cs-vel, a q- a ty-vel vagy akár a cs-vel, a pinyin c- a magyar c-vel, a x- az sz hangzóval, stb.

2013. júl. 24. 01:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!