Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Jól döntöttem-e vagy hülye...

Jól döntöttem-e vagy hülye voltam?

Figyelt kérdés
Szeptembertől a gimiben spanyolt fogok tanulni, első évben 16-18 órában, aztán heti 5 órában. Az angolt csak 10.-től fogom heti 3 órában, amit elég kevésnek tartok, szóval lenne magántanárom. Nem tudom, hogy jól döntöttem-e, hogy a spanyolt választottam, mert nagyon tetszik ez a nyelv, de a kérdés, hogy valami hasznom lesz-e belőle 5 év múlva? (munkalehetőség)Angolt imádom, de eléggé háttérbe szorulna így és én minimum egy középfokot szeretnék elérni belőle.

2013. ápr. 25. 12:30
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Hát szerintem a jelentkezés előtt kellett volna mérlegelned, nem most, amikor már tudod, hogy hova vettek fel.
2013. ápr. 25. 20:56
 12/15 anonim ***** válasza:

"Egy nyelv hasznosságát az adja, hogy milyen fejlettek az országok, amikben beszélik, hány fontos egyetemen beszélik az adott nyelvet stb. Hiába 20+ országnak az államnyelve, de ezek az országok gazdaságilag nincsenek az élmezőnyben."

Ez a szokásos közhely, ami csak részben igaz. Aki pl. az adott nyelvet beszélő népek kultúrájával, költészetével stb. akar foglalkozni, azt baromira nem fogja érdekelni, hogy ezek az országok gazdaságilag mennyire fejlettek.

Eleve hülyeség azt fejtegetni, hogy melyik nyelv mennyire hasznos. Annak hasznos, aki vele akar foglalkozni, el kellene már vonatkoztatni ettől a gazdasági fejlettségtől. Ez ugyanolyan diszkriminatív állítás, mintha azt mondanánk, hogy "a fehér emberek által beszélt nyelvek hasznosabbak" vagy valami hasonlót.

Hogy mi a tájékozatlanság? Az, hogy a magyar médiában csak azt hozzák le, ami az USA-ban történik (de onnan azt is, ha egy sztár elfingja magát), az összes többi országból meg csak azt, ami éppen szar. Így az embereknek hamis képe alakul ki a világról.

Hatalmas tárgyi tévedés például az is, hogy a spanyolul beszélő országok gazdaságilag fejletlenek és nincsenek sehol, ez is a média hibája, mert ezt akarják az emberekkel elhitetni. Spanyolország pl. sokkal fejletebb Magyarországnál is, de talán még Argentína és Mexikó is. Meg különben is, csak a pénz és a gazdaság létezik, a kultúra, irodalom, művészet már senkit nem érdekel?

2013. ápr. 25. 21:09
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

A spanyol nyelv ismerete onnantól válik hasznossá, amint megszerezted. Magyarul: szerintem hasznos lesz számodra.

Az angol nyelv rendkívül elterjedt, és egyike az "alap tudományoknak", de nagy hiba lenne azt képzelni, hogy az angolon túl nincs élet.

Tíz éve elôny volt ha az önéletrajzban megemlítette az ember az MS Office ismeretét. Ma szinte alap. Nem tesz különlegessé. Éppen így van ez az angollal. Ha valamivel versenyképesebb lehetsz a munkaerôpiacon, akkor az pl. a plusz nyelvtudás.

Aki lebecsüli a spanyol nyelvet azért teszi, mert nincs kellô ismerete a témában.

Tapasztalat nélkül (nálam a gyakorlatban fordítva volt) úgy gondolom, hogy a spanyol nyelvtudás segíthet az angolban is (pl. a latinból átvett közös szavak miatt).

2013. ápr. 26. 13:15
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
[Előzőnek] Ott a pont, mindennel, amit írtál, teljes mértékben egyetértek. Nyomtam egy zöld kezet is. :)
2013. ápr. 26. 13:51
 15/15 anonim ***** válasza:

egyetértek a # 12-es válaszolóval. Persze azért is, mert imádom a spanyolt, így elfogult vagyok. Német ide vagy oda, én nem szeretem a németet, legyen akármilyen hasznos is, nem akarok se Németországban, se Ausztriában dolgozni, így nem nagyon izgat. Ezzel ellentétben Spanyolországban, vagy egy latin-amerikai országban szívesen dolgoznék.

Egyébként hallottam már olyanról is, akit pont a + spanyol nyelvtudása miatt vettek fel valahová, és a jövő elég kiszámíthatatlan, lehet, hogy mire te keresel majd állást, addigra mondjuk az ukránokkal, szerbekkel, vagy pont a spanyolokkal lesz gazdasági kapcsolatunk. Persze ezek csak feltevések, de kimondani azt, hogy a spanyol haszontalan, egyszerűen hülyeség.

2013. ápr. 28. 20:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!