Nagy bajt csináltam? Kb. 1,5 hónapja próbálkozunk, eddig nem sikerült összehozni, legalább is nem tudunk róla. Olvastam már itt a tüdőszűrőről, és ekkor döntöttem úgy, én is felteszem a kérdést. 4-én voltam én is szűrésen.
Egészen más egy nagy adag sugárzás (pl rákos daganat miatti sugárdózis, sugárterápia), vagy egy tüdőszűrés. Utóbbinál olyan pici a sugáradag, hogy a magzatot semmi kár nem éri.
Régóta vizsgálják ezt, és van egy küszöb, ami alatt soha nem ért még magzatot károsodás. Ez a küszöb 150 sugáregység. Magyarországon a biztonság kedvéért ennél aklacsonyabb értéket határoztak meg biztonsági határként: 100 egységet. A terhességmegszakítás orvosi javallata csak ennél nagyobb sugárdózisnál állítható fel. A tüdőszűrés vagy mondjuk egy hasi röntgen azonban csak 10 sugáregység.
Nem akarom azt mondani, hogy mindenki röntgeneztesse magát, ha kell, ha nem, csak azt, hogy nem kell indokolatlan félelemmel élniük azoknak, akik megteszik - és nem kell elvetetniük a gyermeküket, mert semmi baja sem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!