Német! A macska miért die katze? A kutya miért das hund? Miért die a macska? Azaz női? A kutya miért das azaz semleges? Nem tudok németül de érdekel.
A németben a nyelvtani nemeknem semmi köze a biológiai nemekhez.
Elég sok csoport van, ahol a nem a legtöbb odatartozó szóra érvényes, de kivételek vannak.
Eredetileg sok szó neme a szó végzödéséböl jött, viszont idöközben a szavak alakja változott, a nyelvtani neme viszont nem.
A névelöket meg kell tanulni, logikát nem érdemes benne keresni.
Die Gabel, das Messer, der Löffel - ez is ennyire logikátlan, a villa nö, a kés semleges, a kanál férfi...
Jaj ez Olyan egyszerű
A Katze, mivel a szó végén -e van, azért nőnemű
Az -a meg -e végű főnevek nagyon sokszor nőneműek
(mint az oroszban)
Figyelj
A Hund az nem "das" Hund(!)
der Hund (hím nemű) nem semleges nemű
Kitől "hallottad",hogy a kutya "semleges"!
Mert nem az
De a nőstény kutya már pl.
Die Hündin (!)
A hím macska az meg "r Kater"
16:36
Csupán 1 dolgot pontosítanék.Orosz:
Az ,,a" végződésű főnevek tényleg nőneműek,de a ,,e" végződésűek semlegesneműek(pl.пальто)
Ezért is lesz később:сестра->моя сестра
пальто->моё пальто
Kérdező:Az oroszban is van olyan,hogy két neme is van.Az egyik válaszoló ezt írta a németről,azt a nyelvet nem beszélem,de az oroszban van,a németben is lehet.
macska:hímnemű:кот nőnem:кошка
(кот->мой кот;кошка->моя кошка)-az én macskám
Tudom hogy nem az oroszról szólt a kérdés,de a válaszolót részben kijavítani szerettem volna,a kérdezőnek pedig példát hozni,hogy az oroszban van ilyen,tehát a németben se kizárt.
Bocsi az OFF-ért.
der Hund lesz az, vázz
de olyan is van, hogy das Hündchen
meg Kätzchen
dütsche Sproche schüne Sproche
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!