Mit jelentenek spanyolba a "con, para, por, a, sobre, de" szavak? Ezekkel nem teljesen vagyok tisztába?
con = -val, -vel.
para = célhatározói elöljáró (részére, számára, céljából; irányába, felé; időben: -ra, -re, addigra).
por = ok- vagy módhatározói elöljáró (ért, által, miatta; hely: keresztül, át; idő: folyamán, körül).
a = közelítő viszonyt kifejező elöljárószó (-ba/-be, -ra/-re, -nak/-nek, -hoz/-hez/-höz; idő: -kor), vagy a tárgyeset jele.
sobre = -ról, -ről, fölött vagy fölé, rá; ill. körülbelül.
de = távolító viszont kifejező elöljáró, az "a" ellentétje (-ból/-ből, -ról/-ről, -tól/-től, származás), illetve birtokviszonyt fejez ki.
por mí = 'értem, miattam'
a mí = 'hozzám, nekem, engem'
de mí = 'tőlem'.
mí = a "yo" elöljárós esete (elöljárószóval ezt kell használni, kivétel a "según", ami alanyesetet vonz).
me = a "yo" részes és tárgyesete igével (pl. me dice 'nekem [ő] mondja', me amas 'szeretsz engem').
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!