Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Akik tanultak/tanulnak oroszul...

Akik tanultak/tanulnak oroszul! Mennyi idő után tudtatok folyékonyan olvasni?

Figyelt kérdés

Októberben kezdtem el az orosztanulást, kb heti egyszer megyek egy tanárhoz, de itthon is igyekszem minél többet foglalkozni vele. Egyelőre tetszik, értem is, és az írás is gyorsan megy már. Az olvasással viszont gondjaim vannak. Hiába ismerem a betűket, még nem tudok egy olyan szöveget folyékonyan olvasni, ahol nem ismerek minden szót. Az ismerős szavakra egyből ráismerek és mondom, de ha van egy hosszabb ismeretlen szó, akkor az nem úgy megy, hogy simán kiolvasom, hanem így végig kell gondolnom betűnként-szótagonként, és csak lassan megy. Emiatt nem tudok folyékonyan olvasni, és ez nagyon zavar, hiszen már 3 hónapja próbálkozom vele.

Nektek mennyi idő kellett ehhez?

2013. jan. 25. 16:57
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Nekem ez nem tűnik vészesnek, pláne nem három hónap után. Majd'negyven éve tanulok-tudok oroszul, de ha kilométeres (vagy akár félkilométeres:) ismeretlen szó kerül elibem, én megállok, és megtekintem, hogy mégis mit akar tőlem. Csak gyakorolj sokat, légy türelmes, és észre sem veszed, egyszer csak folyékonyan olvasol. Ha van időd és kedved, olvass a tankönyvön kívül is, magadban, hangosan, mikor hogy van érkezésed. Pl. azt tapasztaltam, hogy a Harry Potternek egész jó az orosz fordítása, az első kötet még nem is a legnehezebb, de bármilyen mese, könnyített olvasmány megteszi.

Sok sikert!

:)

2013. jan. 25. 18:23
 2/9 anonim ***** válasza:
33%
Az olvasásnak néhány héten belül foéyákonynak kellene lennie, legfeljebb nem tudod az egyes szavak jelentését.
2013. jan. 25. 18:27
 3/9 anonim ***** válasza:

ui.:

Emlékszem, amikor általánosból gimibe kerültem, és az 'ucsítyelnyicát' felváltotta a 'prepodovatyelnyica', az első hetekben rettegtem bemenni órára (ötös oroszos voltam világéletemben), mert nem tudtam kimondani a szót. A következő a 'nevezetességek' volt, amibe beletört a bicskám, napokig gyakoroltam, oszt mégis összeakadt a nyelvem. Ma már nem okoz gondot, de emlékszem, minden nyolcadikosom előtt levettem képzeletbeli kalapom, aki csak úgy kimondta, amit nekem gimiben is vérverejtékkel sikerült elsajátítanom. :D

2013. jan. 25. 18:28
 4/9 anonim ***** válasza:
3 hét után, de én heti 2x 90 percre járok. Ja, és a kiejtésem valószínűleg rémes. :)
2013. jan. 25. 18:31
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Kedves ymcolah, Te aztán tudod, hogy bátorítsd az embert! Újfent hangot adok ama reményemnek, hogy nem vagy tanár, és nem is készülsz annak.

Kedves Kérdező, van, akinek néhány hét, van, akinek hosszabb idő. Ne másokra adj, haladj a magad tempójában. Ha másokhoz méred magad öröm helyett előbb-utóbb kínszenvedés lesz a nyelvtanulás.

Vagy sietsz valahová? (kérdezné a gonoszabbik énem, de nékem nincs is olyanom:))

Jut eszembe, boldogult elsős koromban valamikor a második félévben tértünk át a szótagoló olvasásról a folyékonyra, és semmi bajunk nem lett. Mire felnőtt lettem, mintha valami verseny lenne, rohantak az elsős tanárok az anyaggal: az enyémek már három hónap után folyékonyan olvasnak, az enyémek már kettő... stb., és mi lett az eredmény? Több nemzedéknyi félanalfabéta, szövegértésben nulla felnőtt.

Szóval, szerintem ne rohanj, de természetesen Te döntesz!

üdv

2013. jan. 25. 18:35
 6/9 anonim ***** válasza:
47%

Kedves Tigi. A nagymamámat most vizsgáztattam le. 77 éves 1950 környékén tanult az általánosban oroszul és még most is rendesen ismeri a betűket és lassan de folyékonyan olvas.

PS: A Dyslexia áldás vagy átok?

2013. jan. 25. 19:06
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

A dyslexia - diszlexia (hogy mindkét írásmódot népszerűsítsem:), sem áldás, sem átok. Sok diszlexiás tanítványom remekül beszélte a nyelvet, jobban, mint "egészséges" társai. Mások meg kibúvónak használták, hogy ők aztán semmit, mert szegény diszlexiások. Ez is döntés kérdése, mint annyi minden más.

Gratulálok a nagymamádnak.

Akkor most versenyzünk, hogy ki tud nagyobbat mondani, vagy mi?

Egyszer magánban megkérdeztem, akkor nem válaszoltál:

Mi bajod vélem? Irritállak? Lépjek ki? Vagy mikor lennél boldog? Miért olyan nagy gond az, hogy rajtad kívül más is ért valamihez? Miért olyan nehéz elfogadni, hogy Te is hibázhatsz, mint ahogy én is és bárki más is?

Lehet, hogy ezt a hsz-t hamarost törölni fogják (talán épp Te nyomod meg a gombot:), hiszen erősen OFF, de azért én várom a választ akár itt, akár magánban.

További szép estét!

2013. jan. 25. 19:22
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Ne keseredj el, 3 hónap az orosz nyelv esetében nagyon fiatal idő. Ahhoz, hogy valaki folyékonyan tudjon olvasni, rá kell, hogy álljon a füle a hanglejtésre, a hangsúlyokra, mondatszerkezetekre. És bizony, ha sokáig nem veszed elő, akkor majd újra rá kell, hogy álljon, így van ez mindannyiunkkal, akik vér verítékkel küzdöttük magunkat végig rajta. :)
2013. jan. 27. 02:43
 9/9 anonim ***** válasza:

Nekem pár nap.

És úgy hogy hatodikos voltam mikor tanultam.

16/L

De hidd el menni fog,légy kitartó:)удачи:)

2013. jan. 27. 22:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!