Nem is olyan régen miért tanultak többféle nyelvet, mint mostanában?
A kezembe akad a gimim egy régi, 1994/1995-ös évkönyve.
Meglepődve nézegettem, hogy abban az időben korántsem volt ennyire egyeduralkodó az angol/spanyol.
Nagyon sokan tanultak angolul, de mellette németül, franciául, olaszul, spanyolul, oroszul, sőt még lengyelül is latinul is.
Jelenleg is tanítanak a sulimban a fő nyelveken (angol, német, francia, spanyol, olasz) kívül latint és oroszt, de senki sem választja, így sosem gyűlnek össze ezekből csoportok.
Sőt, sokszor németből is alig-alig jön össze, vagy akár franciából.
Azt vettem észre, hogy mindenki angolt és spanyolt tanul, esetleg olaszt.
A franciatanárom is azt mondta, hogy amikor ő járt gimnáziumba (a rendszerváltás idején), sokkal kevésbé volt az angol egyeduralkodó, ugyanannyian választották mind a németet, mind a franciát.
Mi az oka, hogy mostanság ennyire eltűnt az emberekből a "sokszínűség"? Az angolt megértem, hogy nagy hangsúlyt fektetnek rá, de pl. a spanyolra vagy az olaszra miért? Hiszen a német vagy a francia sokkal hasznosabb nyelv, de meg merem kockáztatni, hogy az orosz is.
Sokan elképzelés nélkül kezdenek nyelvet tanulni az angol mellé, ami valljuk be bárhova megállja a helyét.
Spanyolt meg Olaszt valóban hülyeségnek tartom, hisz egyik országban sincs semmi érdekes, a tájon kívül, munkalehetőségek sincsenek szinte
Őszintén megmondom hogy engem az zavar hogy már alapnak tartják az angolt meg németet.
Az olaszt meg spanyolt azért választják mert szép.
Az oroszt nem tudom mi a helyzet vele.
Például én angolt meg franciát tanulok suliba,és nekem a francia kötelező,nem az angol.
Oroszt meg itthon tanulok,de a fél családom beszéli meg anyanyelviek is vannak köztük szóval egyértelmű hogy megtanulom.
Illetve arra is gondoltam,hogy nem lehet hogy az alapján választanak nyelveket hogy melyik lehet könnyű meg nehéz?
Az olaszra meg spanyolra sokan mondják hogy könnyű,talán azért is választják
A németet el tudom képzelni hogy a szülők ,,akasztják a gyerek nyakába"
Az oroszt meg lehet azért nem választják mert félnek tőle meg a cirill betűitől,meg nehéznek tartják ,esetleg a szülők a régi sérelmek miatt nem mindig engedik?
Ez csak az én véleményem.De az is lehet hogy az alapján hogy mibe van segítség otthon,szerencsés esetbe szülők részéről.
15/L
Én sem szeretem azt, ha egy nyelvet alapnak tartanak.
Mert előfordulhat (bár tényleg nem gyakori), hogy valakinek egész életében semmi szüksége nem lesz az angolra. Elvégre is mi alakítjuk a sorsunkat egy bizonyos szinten.
Egyébként a német szerintem már régóta nem "alap" Magyarországon, alig tanulja valaki.
És honnan vannak neked ezek a statisztikáid?
Nálunk pl. csak olaszból nem indult csoport, abból is azért nem mert németből kettőre volt igény (kezdő és haladó).
Ismerőseim körében (ami nálam annyira nem tág) is van mindenféle amit mondtál kivéve a lengyelt. Helyette viszont van: koreai, japán, szerb, kínai, holland. Én nem látom itt, hogy csökkenne a differenciáltság.
Bár nincs statisztikám, de szerintem csak nőtt, hisz az útobbi években nyílt meg a lehetőség arra, hogy szinte bármilyen nyelvet tanulhassál viszonylag könnyen. Pár évtizede japánul is csak pár helyen lehetett tanulni, most már azért nem olyan nehéz egy japán tanárhoz kerülni. Illetve azért az idősebb korosztályoknál japán, koreai, kínai, arab még ritka volt, elég meglepő; mostmár főleg a japán nem az, de a többiből is egyre több van: modnjuk nem mértem fel egész ország szintjén és csak személy tapasztalatra alapozok, dehát kétlem, hogy nálad ez másképp lenne.
Ami pedig az egy nyelverőltetését illeti: de ha egyszerűen alap? Persze lehet, hogy ha úgy rendezi az életét másra lesz szüksége, de ha még nincs terve, akkor jelentősen nagyobb eséllyel lesz szüksége angolra, mint másra, ezért egyértelműen azt éri meg tanulni. Ha már tudja, hogy Németországban akar élni akkor nyílván németül tanul meg előbb, de Németországban is jól jön az angol, míg a német jelentősen kevésbé hasznos Angliában, mint fordítva. Van igény egy főnyelvre, amin mindenki beszél, hogy bárkivel meg tudjad értettni magadat, ez az angol lett (akár lehetett volna a német is, de nem így alakult) és ezért kéne ezt tanulni előszőr alapvetően. Ha neked éppen más nyelvre van szükséged, akkor azt tanulod, de ha különleges okokból nem emelkedik ki egyik nyelv se, akkor az angol messze a többi felé emelkedik, mert "világnyelv"szerűség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!