Olaszosok! Melyik a helyes? 'lo quiz' vagy 'il quiz'?
1. az "u" betű mióta mássalhangzó?
2. Egyébként már magát a szabályt is rosszul tudod, az "s+mássalhangzóval" kezdődő szavak (studente) és "z" betűvel kezdődő szavak (zio) névelője "lo".
Köszi szépen mindkettőtöknek!
A 2.-nak: Nem tudom rosszul a szabályt: ha kiejtésben (!) 2 mássalhangzóval kezdődik egy hímnemű, egyes számú főnév, akkor általában (az esetek több mint 90%-ában) 'lo'-t használunk. Ezt támasztja alá a 'studente'-s példád is.
A 'quiz'-t pedig gyakran 'kvíz'-nek ejtik a beszélt nyelvben (még ha hivatalosan 'u'-nak is kellene ejteni), ami ugyancsak 2 mássalhangzó.
A 'zio' pedig hogy jön ide? Nem mondtam, hogy 1 mássalhangzóval kezdődő szó nem lehet 'lo' névelőjű...
Előző (20.22-es) vagyok:
Ami a te szabályodat megcáfolja az az, hogy nemcsak az "s+mássalhangzóval" kezdődő szavak és "z" betűvel kezdődő szavak névelője "lo", hanem pl. az x-szel kezdődő szavak is (ami kiejtésben 2 betű: ksz), csak úgy, mint a 'ps'-sel kezdődő szavak, pl. 'psicologo'.
Emiatt egyszerűbb és rövidebb az általánosabb szabály, hogy a kiejtésben 2 mássalhangzóval kezdődő hímnemű, egyes számú főnevek névelője általában 'lo'.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!