Melyik a helyes tagadás angolul? We haven't got. Vagy We haven't.
Ezt a mondatot akarom angolul írni: Nincs elég pénzünk.
Ez így jó?
We haven't got enough money.
Vagy:
We haven't enough money.
Gaebrol válasza a jó, a többit nyugodtan felejtsd el.
We haven't got/We don't have enough money.
Kedves Gábor!
Köszönöm a jó tanácsot, 1976 óta szorgalmasan tanulom az angol, 1990 óta tanítom is, 2002 óta pedig könyvek fordításával is foglalkozom. Igen, valóban hiányos a tudásom (kié nem?), de az alapszintben azért meglehetősen otthon vagyok.
Főigét nem tagadhatsz önmagában, csakis segédigével, márpedig a "We have enough money" mondatban a have főige, csakis "don't"-tal tagadhatod. A "have got" szerkezetben a "have" segédige (értelemszerűen a "got" a főige), ezért kérdezhetsz és tagadhatsz véle.
A "we haven't enough money" olyan, mintha azt mondanád: "I don't my homework" (I don't do" helyett), vagy "She readn't a book", és még folytathatnám.
Azzal nem vitatkozom, hogy a köznyelv, utcanyelv használja-e így, de vizsgán megbuksz véle, az biztos.
Szívélyes üdvözlettel:
Gizella
:)
* tanulom az angolt :(
Nekem gépelni kell még megtanulnom, Néked viszont nem árt a magyarban elmélyedni, mivel az angolt a magyarban kis "a"-val írják. (Ha már kekeckedünk, hihi:)
kedves gizella
Az hogy a tanár meghúz érte az egy dolog, de hogy a kérdezőnek nem az volt a kérdése abban kiegyezhetünk.
Az olyan kifelyezések mint "I haven't any car" marhára nem ugyanaz mint "I don't any car". Az utóbbi ugyanis értelmetlen, az első meg, még ha nem is a leggyakoribb, tökéletesen értelmes.
És így kijelenteni, hogy "a többit felejtsd el" eléggé arogáns, kedves gizella, ami engem illet. (magyarázat nélkül)
(Az "I have no"-t pl hallottad már? Vagy a könyveidben ezekkel sem találkozol?)
Kedves Gábor! Szerintem egy kicsit félreértetted Gizellát, ugyanis igaza van abban, amit írt. És az, hogy "I haven't any car" akkor is helytelen. Vagy I haven't GOT any car vagy I DON'T HAVE any car. És ha a kedves kérdező azt kérdezte, hogy melyik tagadás HELYES, akkor véleményem szerint nem a beszélt nyelvre/szlengre vagy akármi -nyelvtanilag helytelen- dologra gondolt. Különben a kérdés inkább úgy szólna, hogy melyik tagadást lehet használni.
De ez csak az én véleményem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!