Helyes ez az angol szerkezet?
Nyelvtanilag értelmes ez a jövőidejű kérdés?
,,Will he win........"
Az az...meg fogja nyerni/ vajon megnyeri-e?
Rendben van ?:)
Jó ez, amit írt a kérdező írt. Nyelvtanilag egymagában jó és értelmes, de így mégsem használják.
Ez a will-es kérdés ugyanis nem egészen azt jelenti, hogy "fog-e nyerni", hanem "lesz szíves magát utasításra haptákba vágni és kötelességszerűen nyerni?", amolyan felszólítás- vagy elvárásféle.
Ehelyett inkább going to-t használnak. Is he going to (vagy gonna) win? Egyes speciális esetekben lehet úgy is kérdezni, hogy Does he win... vagy Is he winning... Szituációtól függ melyik jövőidőt használják, de a going to a tipikus ilyenkor. Egy kis háttér:
Én meg arra gondoltam esetleg, hogy ,,Can he win the .... again?" Amúgy egy díjról van szó 2013 elején.De mint tudjuk a can az jelen idő és a jövő ideje ,,to be able to". Nekem viszont a lehető legegyszerűbb kéne.
Lehet, hogy helyes lenne ,,can"-el is?Bár az eléggé jelenidősnek hangzik.
"Lehet, hogy helyes lenne ,,can"-el is?Bár az eléggé jelenidősnek hangzik."
Igen, akár még can segédigével is helyes lehet, ha illik a szövegkörnyezetbe. Nem szabad megijedni, ha valami jelenidősnek néz ki, az angolban a jelenidőnek mindig van egyfajta jövő íze, szövegkörnyezet dönti el.
Magyarban is a "Az elmegyek a boltba" nyelvtanilag jelen idő, de értelmét tekintve jövő. Nyilván nem múlt és nem is jelen, mert ha emberünk ott lenne a boltban, akkor "boltban vagyok"-ok lenne helyette. Ha épp úton lenne akkor "megyek a boltba". Az elmegyek mindenképp az elmenetel előtt van. Németben dettó így van, jelen idejű alakok lehetnek jövőértelműek. Amennyire tudom, a spanyolban is játszik ez a jelenség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!