Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Szerintetek is helytelen...

Szerintetek is helytelen ennek a német tesztkérdésnek a válasza?

Figyelt kérdés

Ihr Sohn wurde der Klassenerste, ... sie sehr freute.

A) worüber C) was

B) worauf D) das

A tesztkönyv a C)-t hozza helyesnek, de a nyelvtankönyvemben ez áll:

Ha az egész mondat tartalmára utaló "was" vonatkozó névmás elöljárószóval áll, a megfelelő névmási határozószót használjuk helyette. Pl.:

Er ist wieder gesund, worüber wir uns sehr freuen.

Ismét egészséges, aminek nagyon örülünk.

Nekem úgy tűnik ennek fényében, hogy az A) a helyes!

2012. nov. 8. 20:37
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Egy próbléma van: ha a fia lenne az alany, akkor az ige "sich freuen", de itt nincs sich. Ezért nem lehet se worüber vagy worauf, mivel akkor a freuen ige alanya a fia lenne és akkor kéne sich.

Helyette azért lehet viszont was, mivel a was ebben a mondatban nem a freuen vonztatát (über) hozza be (amikor wo+vonzatra cserélnénk), hanem az alanyát a tagmondatnak. "Das ihr Sohn der Klassenerste wurde freute sie sehr". - így lenne egybe a mondat.

Itt nem "sich freuen über" az ige, hanem "freuen + A", ami azt jelenti, hogy megörvendeztet, örömet szerez neki.

2012. nov. 8. 20:51
 2/9 anonim ***** válasza:

C., a helyes. Ha a "worüber"-t akarod a mondatban alkalmazni, akkor azt visszaható névmással kell.

---

Ihr Sohn wurde der Klassenerste, worüber sie sich sehr freute.

2012. nov. 8. 21:01
 3/9 anonim ***** válasza:

"Das ihr Sohn der Klassenerste wurde freute sie sehr". - így lenne egybe a mondat.

---------

Nem rossz, csak az elején a "Das" az "Dass"

2012. nov. 8. 21:07
 4/9 anonim ***** válasza:
Tehát a mondat magyarul: A fiuk osztályelső lett, AMI nagyon megörvendeztette őket.
2012. nov. 8. 21:15
 5/9 anonim ***** válasza:

Tehát a mondat magyarul: A fiuk osztályelső lett, AMI nagyon megörvendeztette őket.

------------

Nem egészen. Egyes számban van a mondat.

Az ő fia lett az osztályelső, ami őt nagyon megörvendeztette.

2012. nov. 8. 21:45
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen "dass"-val kel kezdődnie, köszönöm a javítást, figyelmetlen voltam!
2012. nov. 8. 22:19
 7/9 anonim ***** válasza:
Elöfordul velem is, hogy lemarad egy betü. Sokszor én sem olvasom el amit írtam, csak mikor már elküldtem....)
2012. nov. 8. 22:34
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Nekem is feltűnt, hogy a "sich" hiányzik, de már nem volt erőm utánanézni, hogy hol van a gubanc...
2012. nov. 9. 07:38
 9/9 anonim válasza:
A svájci barátom azt mondja,hogy a worüber a helyes. Was-szal is lehetne,de az sokkal ritkábban megtörténő szitu.
2013. jan. 29. 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!