Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mit jelent a KATI szórend?

Mit jelent a KATI szórend?

Figyelt kérdés
Elmagyarázná nekem valaki? kezdő vagyok..és nem értem,hogy rakom össze a mondatot ha KATI szórendről van szó:S

2012. nov. 7. 17:48
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Kötőszó-Alany-Többi mondatrész-Ige(Állítmány)

Például: Ich bin müde, weil(kötőszó) ich(alany) viel gearbeitet (többi mondatrész) habe (ige).

Fáradt vagyok, mert(kötőszó) én(alany) sokat (többi mondatrész) dologztam (ige).

2012. nov. 7. 17:58
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy az előző hozzászóló mondta: Kötőszó, Alany, Többi mondatrész, Ige.

Kati szórend van a kérdőszavak (was, wie, wo, wann stb.) után, ha az a mellékmondat bevezetőjeként szerepel, valamint az als (amikor), wenn (ha, amikor), obwohl (pedig, annak ellenére, hogy), ob (hogy.. -e), als ob (mintha), als wenn (mintha), weil (mert), da (mivel), um (azért, hogy), damit (azért, hogy), dass (hogy), bis (amíg), solange (amíg), während (amíg) kötőszavak után. De ebből amik szerintem többször elő fognak kerülni, az a dass, wenn, weil, ob és a kérdőszavak. Az utóbbiakat mindenképp tanuld meg, de persze a többit sem árt ha tudod.

Példamondatok:

Er kann nicht kommen, weil er krank ist.

Ő nem tud jönni, mert beteg.

Ich weiß, dass du ins Kino bist.

Tudom, hogy moziban vagy.

Ich weiß nicht, wo du bist.

Nem tudom hol vagy.

Ich gehe ins Kino, obwohl ich kein Geld habe.

Moziba megyek, pedig/annak ellenére, hogy nincs pénzem.

Ich weiß nicht, ob ich ins Kino gehe.

Nem tudom, hogy megyek-e moziba.

2012. nov. 7. 19:01
 3/7 A kérdező kommentje:

jujj nagyon köszönöm!!!

Akkor lehet még egy kérdésem?:$

hogy állunk az egyenes és a fordított szórenddel?

2012. nov. 7. 19:04
 4/7 anonim ***** válasza:
60%

egyenes szórend: alany-állítmány-többi mondatrész

fordítottnál állítmány alany-többi mondatrész azt hiszem

most angolt tanulok, előtte németet tanultam, tehát ha jól emlékszem akkor ígyy van

2012. nov. 7. 19:11
 5/7 anonim ***** válasza:
80%

Egyenes: alany, ige (állítmány), többi.

Fordított: ige (állítmány), alany, többi.

Ha az állítmány két tagú, akkor a ragozatlan rész a mondat végére kerül.

A fordított szórendet kérdéseknél vagy kötőszavak után használjuk.

Egyenes szórend:

Du bist hier.

Itt vagy.

Ich habe den Brief geschrieben.

Én írtam a levelet.

Fordított szórend:

Bist du hier?

Itt vagy?

Ich gehe schlafen, denn bin ich müde.

Megyek aludni, mert fáradt vagyok.

Tehát az alany és az állítmány igei része helyet cserél a fordított szórendnél.

Fordított szórend van a kérdéseknél és a darum, deshalb, deswegen, daher (ezért), trotzdem, dennoch, allerdings (ennek ellenére), dann, danach, daraufhin (akkor/aztán), einerseits, andererseits (másrészt), sonst (különben), folglich (ennek következtében), so (így), also (tehát), als (mint) kötőszavak után.

Ebből ami fontosabb: trotzdem, deshalb, so, dann és talán az also, als, sonst.

Egyenes szórend van ugye általában a mondatokban és az und (és), aber (de), denn (mert), sondern (hanem), oder (vagy), sowohl...als auch (is-is, mind-mind), entweder...oder (vagy-vagy), weder...noch (sem-sem), nicht nur...sondern auch (nemcsak-hanem is) kötőszavaknál. Ebből az utolsó négyet még egy ideig biztos nem tanulod ha kezdő vagy, a többi mind fontos, de könnyen megjegyezheted az uszoda szóról (kezdőbetűk). Én is így tanultam anno :)

Und

Sondern

Oder

Denn

Aber

2012. nov. 7. 19:41
 6/7 anonim válasza:
100%
E témában tudna segíteni valaki? Egyszerűen nem találok arra választ, hogy ha KATI szórend van, akkor mi a szórend a "többi mondatrészen" belül. Tehát ha van tárgy is és részes határozó is, akkor hogyan kell írni. Példamondat: Nekem tetszett a történet, mert Hans olyan kedves volt, hogy megépítette a házat a macskának.
2014. ápr. 2. 18:40
 7/7 Dávid ***** válasza:

Ich gehe schlafen, denn bin ich müde. (rossz!)

Ez a mondat pl nem helyes, helyesen:

Ich gehe schlafen, denn ich bin müde.

2021. ápr. 22. 12:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!