Hogy a helyes? Amikor van időm, akkor focizni megyek: Wenn Ich habe Zeit, gehe Ich F. spielen. Wenn habe Ich Zeit, gehe Ich.
Legjobb tudomásom szerint így helyes szórendileg:
Wenn habe ich Zeit, gehe ich Fußball spielen.
Kettes:
Az első válasz a jó, a tiéd nem.
Az 1. válasza a jó!
Wenn után mellékmondati szórend jön, akár tetszik, akár nem. Utána lehet nézni pl. német leíró nyelvtanban vagy nyelvkönyvekben is.
Az "ich" mondaton belül nem nagy kezdőbetűs.
Sziasztok.
Én éppen most tanulom a KATI szórendet, amelyet mellékmondati szórendnek is szokás nevezni.
A KATI szórend a következő szavak kezdőbetűiből áll:
Kötőszó /wenn/ + Alany /ich/ + Többi mondatrész /Zeit/ + Ige /habe/
/Nagy betűvel a szemléltetés végett írtam./
Wenn ich Zeit habe, /amikor, amikor csak/
Ebben a szórendben mindig a ragozott ige zárja a mondatot.
/A wenn-t akkor használod, amikor többszöri cselekvésre utalsz, mint pl. a te mondatod, hogy ha van időd, focizni mész./
De ha azt mondod, hogy amikor focizni voltam, ez és ez történt, akkor már az als kötőszót kell használni, amelyik egyszeri cselekvésre utal./
A következő kötőszavak vonzanak KATI szórendet a teljesség igénye nélkül:
dass hogy
ob vajon
wenn ha
weil mert
während amíg, mialatt
obwohl habár
Ha a kérdő névmásokat kötőszóként használjuk:
wo hol
wann mikor
warum miért
wer ki
wie hogyan
Előfordulhat a magyar mondatban, hogy két kötőszó van, viszont a német csak egyet használ.
Nem tudom, hogy mikor jön.
Itt a dass /hogy/ nem kell a mondatba, marad csak a wann, ami ugye eredetileg kérdő névmás.
Nem tudom, mikor jön.
Ich weiß nicht, wann er kommt.
Mint előttem már jól írták, a személyes névmást a mondatban nem írjuk nagy betűvel! /kivéve a Sie-t./
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!