Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mi a különbség a Brit, a...

Mi a különbség a Brit, a kanadai, az Ausztrál és az amerikai angol között? Már elég sokszor megfigyeltem a négy nyelvet, de nem sok mindenre jöttem rá.

Figyelt kérdés

csak azok írjanak akik normális választ tudnak adni. (ha nincs kedved normálisan írni, inkább ne írj)

előre is köszönöm :)

2012. nov. 2. 16:11
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :)

csak azért kérdeztem mert készülünk ki Londonba és ha ott beszélek vagy mondani akarok valamit akkor meg értik azt az angolok? :)

mert például ha meg kérdezem where is the elevator? akkor értik hogy a liftet keresem? :)

2012. nov. 4. 16:34
 12/17 anonim ***** válasza:

Eltérnek szóhasználatban, kiejtésben, nyelvtanban, de nem vészes. Nem neked kell megfejteni, hogy mi különbség van közöttük, nyelvészek egész könyvtárakat töltöttek már meg vele, hozzávették az ír, skót, walesi, új-zélandi, dél-afrikai, indiai angolt is.

A kanadai az amerikai angolhoz áll közelebb (kivéve helyesírás), az ausztrál a brit vonalat követi (persze azért van különbség bőven).

"mert például ha meg kérdezem where is the elevator? akkor értik hogy a liftet keresem? :)"

Értenik. Nem furcsállják, nem neheztelnek érte, amiért nem brit angollal hallják. A tévében az angoloknál egész nap amerikai filmek, műsorok vannak, teljesen megszokták az amerikait, mint a levegővételt.

"brit angol az eredeti angol az ausztrál gyarmati angol,a kanadai francia,szintén gyarmati az amerikai szintén konkrétan a fonetikai részére gondolsz?"

A brit angol nem az eredeti. Az amerikai az eredeti, jobban megőrizte a betelepedéskori eredeti angolt (amit akkoriban a britek is használtak, hiszen britek telepedtek le), és jobban ragaszkodik a hagyományokhoz (sok szó kiejtése régiesebb, archaikus őrzik a szótag végi r-rek ejtését). Régiesebb, mint a brit angol, eredetibb. Tévhit, sokan gondolják az ellenkezőjét, főleg képzetlen angol tanárok szokták ezt hibásan reklámozni. Egyébként ugyanez igaz szinte az összes amerikai nyelvre, a franciára, a spanyolra, mindegyik régiesebb. A portugálhoz nem értek, de sanszos, hogy az is eredetibb, régiesebb, mint az európai. Valahogy Amerika mindig is konzervatívabb volt nyelvek terén.

Ausztrál gyarmati angol nincs, csak ausztrál, de annak is vannak nyelvjárásai.

2012. nov. 5. 22:42
 13/17 anonim ***** válasza:
60%
a hire ige Angliában azt jelenti hogy kölcsönözni, Amerikában pedig azt, hogy munkára alkalmazni valakit.Van 1 történetem, valaki amerikában akart kivenni 1 video filmet a video tékában, és mondta az alkalmazottnak , hogy 'I would like to hire a video, a másik válasza az volt, hogy We are not hiring right now. 1 nagy félreértés lett belőle.
2012. nov. 14. 13:23
 14/17 anonim ***** válasza:
60%
sokszor van az, hogy ugyan az a szó mást jelent amerikában, és mást Angliában.
2012. nov. 14. 13:24
 15/17 anonim ***** válasza:
nyelvtanban nincs különbség, vannak országonként különbségek a kiejtésben, kifejezésekben talán, de tökéletesen megértik egymást, nagy különbség nincs.Én amerikai angolt beszélek, ott jártam iskolába és épp úgy megértem mindegyiket.
2012. nov. 29. 20:27
 16/17 anonim ***** válasza:
60%
az amerikaiak messze nem használnak annyi igeidőt mint a brittek. Manapság amerikában a hétköznapi beszédben sokszor már a szórendet sem cserélik meg a kérdőmondatokban. Itthon az iskolában azt az angolt tanítják ami Anglába kell.
2012. dec. 13. 13:50
 17/17 anonim ***** válasza:
Az amerikai angol egy csomó mindent máshogy mondd mint az angol pl.: Angol-underground Amerikai-subway
2017. szept. 28. 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!