Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Gyenge főnév, Meinung (? )

Gyenge főnév, Meinung (? )

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A kérdés az lenne, hogy mi a gyenge főnév németben? Hogy veszem észre, hogy az, hol látom? Ha jól olvastam, akkor ezek csak hímneműek lehetnek, -at, -ant, -e, -ent, -ist -re végződnek, és leginkább egy élőlényről van szó. De most nem tudom, hogy ez igaz-e, és ha igaz, akkor lefedi-e az egész halmazát a gyenge főneveknek.

Van ez az 'Ich bin anderer Meinung' dolog. Gondolom ez azt jelenti, hogy: 'Más véleményen vagyok'. Csak nem találtam leírva sehol sem, hogy ez mi alapján lesz der-es. Részes esetbe kell rakni ennél? Úgy látom, hogy igen, de ezt leírva sehol nem láttam.

Hát ennyi lenne. Előre is köszönöm, ha valaki segít.

2012. okt. 21. 15:37
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

'Ich bin anderer Meinung'

-------

Ich bin der Meinung. (die Meinung) Itt részes estben van.

Nekem az a véleményem. Magyarban is részes esetet használsz...amennyiben jól tudsz fordítani. Egy külföldi nyelvet csak annyira lehet megtanulni, amennyire a saját anyanyelvedet ismered.

2012. okt. 21. 16:16
 2/12 anonim ***** válasza:
45%

Föneveknél nincs gyenge, vagy erös ragozás. Az az igéknél van. Itt egy Link, böngézzd végig. Tanulságos...:)))

[link]

2012. okt. 21. 16:19
 3/12 A kérdező kommentje:

Kedves második válaszoló!

Igenis van gyenge ragozású főnév. A der Herr, der Patient is az. Elhiszem, hogy erről a sok hangulatjelről azt hiszed, hogy vicces, de szerintem nem az (":)))"). Kérlek próbálj meg normális hangnemben válaszolni, ahogy az első válaszoló is tette.

2012. okt. 21. 16:29
 4/12 A kérdező kommentje:

Az első válaszolót még nem igazán értem. Azt látom, hogy kioktató stílusban beszél, bár nem tudom, hogy ez miért jó neki.

A lényeget viszont nem írta le, tudniillik, hogy mindig részes esetben kell-e használni vagy nem.

Bár azt nem tartom kizártnak, hogy ugyanaz a kettő személy... csak hát nem lehetek biztos benne, mert egy százalék nem mond sok mindent felhasználói név nélkül.

2012. okt. 21. 16:34
 5/12 anonim ***** válasza:
Az elsö vagyok. Érdekelne engem is, hogy hogyan van a fönevek gyenge és erös ragozása.Aki tud, kérem segítsen.
2012. okt. 21. 16:36
 6/12 A kérdező kommentje:

A gyenge ragozású főnevek egyes szám alanyeset kivételével minden esetben -n vagy -en végződést kapnak. Elvileg ha magánhangzóra végződik, akkor -n, ha mássalhangzóra, akkor -en.

der Herr az speciális ebből a szempontból, ott -n a legtöbb esetben. Ez alól a többesszáma kivétel, ahol -en lesz. Tehát ott mindkettő megjelenik.

De majd megmondja egy olyasvalaki, aki tényleg ért is hozzá. Én nem igazán értek hozzá.

2012. okt. 21. 16:41
 7/12 anonim ***** válasza:

A második vagyok. Nem igazán értem mi a problémád velem.

Megnézted a Linket, amit belinkeltem? Ami a ...:))) illeti, nem kiröhögtelek, hanem fel akartalak vidámítani.

További szép napot.

2012. okt. 21. 16:59
 8/12 anonim ***** válasza:
Az elsö vagyok. Még mindig nem értem, hogy a "Herrn" az most milyen ragozású. Ha erös, akkor "Hörrn", vagy "Hirrn" lesz belöle? Vagy valami más?
2012. okt. 21. 17:20
 9/12 anonim ***** válasza:

É tudok neked segíteni.

Ezt nézegessed:

[link]

2012. okt. 21. 19:18
 10/12 anonim ***** válasza:

Szia,

3-féle főnévragozás van:

erős főnevek: der Tisch, der Mann

gyenge főnevek: der Polizist, der Knabe

vegyes főnevek: das Herz, der Name

A többesszám képzését ne keverd ide!

Olvasd el figyelmesen ezt az oldalt, ha ezután van bármi kérdésed, írd ki.

[link]

2012. okt. 22. 09:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!