Gyenge főnév, Meinung (? )
Sziasztok!
A kérdés az lenne, hogy mi a gyenge főnév németben? Hogy veszem észre, hogy az, hol látom? Ha jól olvastam, akkor ezek csak hímneműek lehetnek, -at, -ant, -e, -ent, -ist -re végződnek, és leginkább egy élőlényről van szó. De most nem tudom, hogy ez igaz-e, és ha igaz, akkor lefedi-e az egész halmazát a gyenge főneveknek.
Van ez az 'Ich bin anderer Meinung' dolog. Gondolom ez azt jelenti, hogy: 'Más véleményen vagyok'. Csak nem találtam leírva sehol sem, hogy ez mi alapján lesz der-es. Részes esetbe kell rakni ennél? Úgy látom, hogy igen, de ezt leírva sehol nem láttam.
Hát ennyi lenne. Előre is köszönöm, ha valaki segít.
'Ich bin anderer Meinung'
-------
Ich bin der Meinung. (die Meinung) Itt részes estben van.
Nekem az a véleményem. Magyarban is részes esetet használsz...amennyiben jól tudsz fordítani. Egy külföldi nyelvet csak annyira lehet megtanulni, amennyire a saját anyanyelvedet ismered.
Föneveknél nincs gyenge, vagy erös ragozás. Az az igéknél van. Itt egy Link, böngézzd végig. Tanulságos...:)))
Kedves második válaszoló!
Igenis van gyenge ragozású főnév. A der Herr, der Patient is az. Elhiszem, hogy erről a sok hangulatjelről azt hiszed, hogy vicces, de szerintem nem az (":)))"). Kérlek próbálj meg normális hangnemben válaszolni, ahogy az első válaszoló is tette.
Az első válaszolót még nem igazán értem. Azt látom, hogy kioktató stílusban beszél, bár nem tudom, hogy ez miért jó neki.
A lényeget viszont nem írta le, tudniillik, hogy mindig részes esetben kell-e használni vagy nem.
Bár azt nem tartom kizártnak, hogy ugyanaz a kettő személy... csak hát nem lehetek biztos benne, mert egy százalék nem mond sok mindent felhasználói név nélkül.
A gyenge ragozású főnevek egyes szám alanyeset kivételével minden esetben -n vagy -en végződést kapnak. Elvileg ha magánhangzóra végződik, akkor -n, ha mássalhangzóra, akkor -en.
der Herr az speciális ebből a szempontból, ott -n a legtöbb esetben. Ez alól a többesszáma kivétel, ahol -en lesz. Tehát ott mindkettő megjelenik.
De majd megmondja egy olyasvalaki, aki tényleg ért is hozzá. Én nem igazán értek hozzá.
A második vagyok. Nem igazán értem mi a problémád velem.
Megnézted a Linket, amit belinkeltem? Ami a ...:))) illeti, nem kiröhögtelek, hanem fel akartalak vidámítani.
További szép napot.
Szia,
3-féle főnévragozás van:
erős főnevek: der Tisch, der Mann
gyenge főnevek: der Polizist, der Knabe
vegyes főnevek: das Herz, der Name
A többesszám képzését ne keverd ide!
Olvasd el figyelmesen ezt az oldalt, ha ezután van bármi kérdésed, írd ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!