Az igaz, hogy sokszor még a született németek sem tudják egy főnév nemét és sokszor a melléknév-ragozást is eltévesztik?
nekem van egy középfokú c nyelvvizsgám németből (azóta már majdnem mindent elfelejtettem) beszéltem is sok némettel. én nem tudom egy anyanyelvi beszélő esetében, hogy az élőszó, a helyi tájszólás és a valódi nyelvtani pontatlanság, hol kezdődik-végződik. gondolom a beszéd és a stílus náluk is függ műveltségtől, helytől, hovatartozástól. találkoztam olyan kifejezésekkel, amiket mi, akár anyanyelvi beszélőtől is, másképp tanultunk, a hozzáillő nyelvtani szabályokkal és ők - a hivatalostól eltérően - helytelenül mondták. még általánosban azt mondták nekünk, hogy ők anyanyelvként természetesnek veszik, hogy milyen nemű a szó. ami a melléknévragozást illeti, abban láttam már cifrákat, de ez lehet, hogy a hadarásnak tudható be. mindenesetre ha nem letelepülve egy konkrét közösségbe beilleszkedve akarod alkalmazni, akkor talán célravezető a Hochdeutsch (Standarddeutsch) használata. Ők anyanyelvi beszélőként nyilván érzik,hogy hol milyen bravúrok, szlengek, pontatlanságok, lazaságok férnek bele. a magyar nyelvet példának véve: egy lakótelepi művelt és felvilágosodott ember nyilván tudja, hogy a kocsmapultnál milyen lingvisztikai allűröket engedhet magának, a magyar szavakat, hol, hogyan és mikor cserélheti fel németből, cigányból, jiddisből jött szavakkal, hogyan változtathatja a - ban, -ben; -ba; be toldalékokat, azonban ennek megértése egy a magyart csak idegen nyelvként, nehezen beszélőnek, roppant nagy kihívás. azonban a suksükölés, nákozás nem stíluskellék, hanem a faragatlanság megnyilvánulása, akárcsak az angoloknál a (nem a csetes nyelvezetben, nem a lustaság miatti, hanem tanulatlanságból adódó) förtelmesen rosszul betűző írás. e példákból máris következtethetünk arra, hogy a németben is vannak olyan bukfencek, melyeknek nem ismerete, helytelen használata anyanyelvi beszélőknél a bunkóság egyik lehetséges jele.
amennyiben nem tartozunk egy közösséghez beszélgetőpartnerünkkel, úgy a nyilvánvaló nyelvtani hibák főszabályként kerülendőek. végezetül:
Svábok között biztosan találkoztam már eltérő ragozásokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!